Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La vaga estudiantil tindrà lloc a més de 1.000 ciutats de tot el món

Estudiants de tot el món faran vaga divendres contra el canvi climàtic

Més de mil ciutats de tot el planeta comptaran amb protestes estudiantils a favor del clima. Girona es converteix en la capital del moviment a Catalunya

La vaga estudiantil tindrà lloc a més de 1.000 ciutats de tot el món
La vaga estudiantil tindrà lloc a més de 1.000 ciutats de tot el món | Europapress

 

El canvi climàtic ja el tenim aquí però depèn de nosaltres que vagi a més o que les seves conseqüències siguin catastròfiques en un futur proper. Per aquesta raó, les generacions més joves han decidit posar la directe i estudiants de tot el món han convocat una vaga mundial a favor del clima per aquest divendres, 15 de març.  L'objectiu és pressionar a la classe política perquè impulsin mesures urgents contra aquesta problemàtica planetària a nivell mediambiental per culpa de la contaminació de l'home.

Es calcula que prop de 1.000 ciutats de 89 països comptaran amb estudiants en vaga i amb protestes, segons informen els organitzadors del moviment ‘Fridays for Future’ (Divendres pel Futur). A Catalunya, Girona s’ha convertit en la capital del moviment, també a la resta de l’estat, ja que en aquesta ciutat el 18 de gener van començar protestes davant de la delegació de la Generalitat. Divendres passat ja hi havia 200 alumnes a la protesta, i els organitzadors estan fent una crida per les xarxes socials anunciant a la vaga de demà, també a Barcelona:

L’activista adolescent sueca Greta Thunberg, artífex de les protestes

Aquestes protestes tenen un origen molt clar. Tot va començar l’any passat quan, un bon dia, una noia sueca de 15 anys va decidir no anar a l’escola un divendres per protestar davant del parlament de Suècia contra el canvi climàtic. El seu nom és Greta Thunberg i, des de llavors, cada divendres fa una plantada davant de l’edifici, s’ha fet viral per les xarxes socials i ha inspirat a milers d’estudiants de tot el món, que han seguit els seus passos fent protestes cada setmana a les seves ciutats.

Thunberg va deixar a tothom impressionat en el seu espectacular i punyent discurs el passat mes de desembre a la Cimera del Clima a Polònia. Caracteritzada per parlar sense embuts i carregar contra els polítics per la seva inacció, també va fer discursos contundents al Fòrum Econòmic Mundial de Davos davant de destacats polítics de tot el món, que van ser batejats per l’activista sueca com «els pitjors malvats de tots els temps».

No obstant, el Parlament Europeu no ha permès la intervenció de representants de l’organització ‘Youth for Climate’, ja que el Partit Popular Europeu, grup majoritari a la cambra, ho ha denegat.

Protestes a Berlín contra el canvi climàtic
Protestes a Berlín contra el canvi climàtic | EFE

 

Suport de la comunitat científica

Per la seva banda, una part de la comunitat científica ja ha expressat el seu suport a la protesta estudiantil d’escala planetària. En aquest sentit, més de 12.000 investigadors d’Alemanya, Suïssa i Àustria han signat un manifest titulat ‘Les preocupació dels joves manifestants estan justificades’. A Espanya, 250 acadèmics ja han expressat el seu suport a la causa.