La plantilla del 112 ja acumula prop d'un mes de vaga. El 21 d'agost passat va començar l'aturada indefinida com a mesura de pressió i reivindicació de condicions laborals. Quatre setmanes després segueixen reclamant, també, una reunió amb la conselleria d'Interior.
Santi Torroella, membre de la CGT i del comitè de vaga, denuncia que «teòricament som serveis essencials, però la conselleria d'Interior ens posa sota un conveni de telemàrqueting». Aquest conveni laboral, tal com critiquen, «no pot garantir de cap manera els drets ni el servei digne». Ha recordat que l'externalització del servei del 112 va començar l'any 1998 i va culminar entre el 2011 i el 2012.
L'adjudicatària actual és Ferrovial, «que no és una empresa que tingui bona fama al sector», ha etzibat. Torroella considera que les mobilitzacions i la vaga actuals en són una prova. Carrega també contra la Generalitat, i en concret contra el departament d'Interior del qual depenen. «Ens indigna i ens ofèn que el conseller d'Interior —Joan Ignasi Elena— no s'hagi posat en contacte amb nosaltres», ha sentenciat.
Des del comitè de vaga també es denuncia que Ferrovial «es nega a firmar l'acord i ataca el dret fonamental de vaga». Posa d'exemple situacions com que no es comuniqui a les treballadores quan els corresponen serveis mínims ni ho fa de manera formal. De fet acusen l'empresa d'intentar posar la plantilla en contra del dret de vaga atorgant-los «responsabilitats que no són nostres».
Interpel·len també la nova directora del 112, Irene Fornós perquè «potser és el moment de parlar d'aquest tema». «Hi ha qüestions recurrents, com que el 90% de les treballadores dels dos centres tenen contractes parcials», ha afegit Santi Torroella. Una situació que afecta principalment dones.
La CUP engega una nova campanya de suport a la plantilla
En suport als treballadors del servei s'hi ha mostrat la CUP, que aquest divendres activarà una nova campanya. Als Ajuntaments i Consells Comarcals de la regió de Tarragona hi presentaran mocions en suport a la plantilla. Unes propostes que també aposten per internalitzar el servei i exigeixen a la conselleria que s'assegui a parlar, com a mínim, amb el comitè de vaga.
Així ho ha explicat aquest matí la CUP de Reus. La portaveu Marta Llorens ha recordat que el servei compta amb dos centres, un a Reus i un altre a la Zona Franca de Barcelona. Considera que un servei com aquest «no pot ser que porti una trajectòria de pèrdua de drets».
«És un servei lligat als de primera necessitat i creiem que s'hi estan desmantellant les condicions laborals» ha etzibat. La mateixa idea ha defensat Laia Estrada, diputada tarragonina de la CUP al Parlament. «Nosaltres partim de la premissa que els serveis públics no haurien de ser gestionats per empreses privades», ha sentenciat.
Quan això passa, ha afegit, «no ho fan per una vocació de servei sinó per un ànim de lucre». Per tal de maximitzar els beneficis, ha seguit Estrada, «el que redueixen és personal». La poca estabilitat dels contractes i la «precarietat» general motiven els treballadors a deixar l'empresa, segons ha defensat.
Ha denunciat que Ferrovial assumeix que es perden trucades per falta de personal. Assegura que «a l'empresa li surt més a compte pagar les sancions per no tenir prou personal que activar la gent de guàrdia». El conseller Elena va exposar, al Parlament, que es perdien un 0,5% de les trucades que es feien al 112.
Una situació que, tal com ha criticat Estrada, no es pot permetre. Admet que «potser són poques, però estem parlant de trucades d'emergència, que en alguns casos impliquen perill per la vida». «S'evidencien les mancances del servei a conseqüència de la manca de personal», ha sentenciat.