Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Experta en un laboratori

Vall d'Hebron identifica dos casos de fetus amb edema en dones embarassades amb Covid

L'estudi ha estat publicat a la revista científica 'Obstetrics & Gynecology'

Experta en un laboratori
L'estudi assegura que l'edema podria ser una complicació relacionada amb la Covid-19  | ACN

Les unitats de Medicina Materna i Fetal i de Cures Intensives Pediàtriques i els serveis de Microbiologia i de Malalties Infecciones de l'Hospital Vall d'Hebron han descrit dos casos de fetus amb edema a la pell en dones gestants amb coronavirus en un estudi.

La revista  'Obstetrics & Gynecology' ha publicat l'estudi, que indica que l'edema podria ser una complicació relacionada amb la Covid-19, tot i que «és necessari fer més seguiment», ha explicat aquest dimarts l'especialista del Servei d'Obstetricia - Medicina Maternofetal del centre, Carlota Rodó, en declaracions a Europa Press.

«No podem establir cap mena de conclusió, però sí creiem que la correlació entre l'edema i el coronavirus és bastant significativa com per fer ressò a la comunitat científica», ha matisat Rodó.

De fet, en ambdues dones, l'edema fetal es va mantenir durant la malaltia de la gestant i, quan es va recuperar de la infecció per coronavirus, l'edema també va desaparèixer i els fetus no van tenir cap altra complicació. Rodó ha assegurat que és «recomanable» fer un seguiment de les gestants infectades per entendre l'impacte que pot tenir el virus al fetus, i ha afegit que des del centre seguiran amb la recopilació de dades de més pacients.

En aquest estudi, els investigadors han fet el seguiment a partir de l'ecografia -seguint les mesures de seguretat i de distanciament social- de 31 dones amb Covid-19 que estaven embarassades.

 

Es desplomen els contagis per coronavirus a Catalunya

Després de quatre dies consecutius superant el miler de positius per coronavirus, aquest dimarts 18 d'agost el departament de Salut ha notificat una davallada de contagis. En les darreres 24 hores, s'han registrat 557 nous positius, amb aquests ja són 114.994 les persones que han donat positiu per Covid-19 a Catalunya. Per una altra banda, el balanç d'aquest dimarts també recull 10 noves víctimes, que eleva la xifra a 12.899 defuncions per la pandèmia: 7.094 en hospitals o centres sociosanitaris, 4.126 en residències, 818 en domicilis i 861 que no són classificables per manca d'informació.

Pel que fa als pacients ingressats actualment, la xifra se situa en 659, el que suposa un augment de 17 respecte al dilluns. Un total de 130 pacients es troben ingressats a la Unitat de Cures Intensives (UCI), un més que el balanç anterior. Finalment, a les residències d'avis s'han registrat fins ara 17.097 persones que han donat positiu, de les quals 6.380 han mort i 52 es troben ingressades.

El risc de rebrot és molt alt, de 146,72 -el llindar de risc alt és 100- i es troba estable, però estancat (la setmana passada era de 150,81). La velocitat de propagació torna a pujar lleugerament, a 1,02, mentre que la setmana passada s'havia mantingut per sota de la barrera de l'1. Hi ha 659 pacients ingressats, 17 més que en el balanç anterior; 130 a l'UCI (1 més).