Manuel Valls

Valls ataca Rivera: «Ciutadans ha escollit buscar el conflicte sense solució a Catalunya»

El regidor de Barcelona assegura que el partit taronja «ha sacrificat Catalunya per beneficis electorals a la resta d'Espanya»

L'exministre francès i regidor de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, ha confirmat aquest dimecres que seguirà exercint el seu càrrec a l'Ajuntament de Barcelona i ha carregat durament contra Cs perquè considera que està seguint una estratègia «equivocada i perillosa» quan aposta pel «quan pitjor, millor». De fet, creu que  el partit que lidera Albert Rivera està fent una «deriva greu» tant amb els pactes amb Vox com amb l'estratègia que segueix contra l'independentisme. Valls ha descartat crear un nou partit a Catalunya, tot i que ha demanat obrir un «període de reflexió» sobre l'estratègia que ha de seguir el constitucionalisme. «Ajudaré des de la meva posició a l'Ajuntament de Barcelona a unir el constitucionalisme», ha assegurat.

Després que dilluns la direcció de Cs anunciés la seva ruptura amb Valls pel seu suport a l'elecció de Colau com a alcaldessa,  el regidor ha carregat durament contra el partit liberal i contra els tres regidors del seu grup que van decidir «acatar les decisions»  de la formació «eludint la seva responsabilitat política». «Jo no rebo lliçons d'oposició als populismes de tot tipus ni al nacionalisme, ni a França ni aquí, jo soc coherent, ho vaig demostrar dissabte», ha assegurat.

Valls ha negat que la ruptura amb Cs es degui a un «problema personal» amb Rivera, sinó que l'ha atribuït a un «problema polític greu». De fet, ha dit que és fruit d'una «opció molt equivocada per part d'un partit« amb el qual ha compartit «esforços, il·lusions i els desenganys propis d'una campanya electoral».

«Quan pitjor, pitjor»

 El regidor de Barcelona pel Canvi ha denunciat que Cs segueix l'estratègia del «quan pitjor, millor», que ha qualificat d'equivocada i perillosa i que ha deixat orfes els seus votants de les últimes eleccions al Parlament. «Quan pitjor, pitjor», ha remarcat, «és d'una enorme responsabilitat anar a buscar sempre el pitjor, la tensió i el conflicte sense proposar alternativa no porten enlloc».

Manuel Valls
Manuel Valls el dia que va confirmar la seva candidatur a Barcelona | CatalunyaDiari.cat

 

«S'ha sacrificat Catalunya»

Valls ha afegit que a Catalunya hi seguirà havent  «moments de tensió i provocació», perquè «el nacionalisme és potent, té mitjans, recursos i vots», i que davant d'això s'han de «buscar solucions polítiques, sempre en el marc de la Constitució i de l'estat de dret. Però creu que no és suficient amb una «multiplicació de 'canutassos', que no és un projecte polític». A més, el regidor també  ha denunciat que aquesta estratègia de Cs «ha provocat el sentiment que s'ha sacrificat Catalunya per beneficis electorals a la resta d'Espanya». 

  

El regidor de Barcelona pel Canvi considera que el constitucionalisme necessita «una posada al dia de l'estratègia», que creu que actualment no existeix. En aquest sentit, ha posat l'exemple de Badalona, on ha dit no entendre que "perquè no s'ha pogut construir una estratègia a l'entorn de Xavier Garcia Albiol". 

Descarta un nou partit

 Valls creu que hi ha «una sola via possible», que passa per «unir d'una forma o d'una altra les forces constitucionalistes». Així, ha remarcat que ara és «temps de reflexió» i no de «declaracions grandilocuents» o de «buscar brega». En qualsevol cas, ha descartat participar en la construcció d'un nou partit polític a Catalunya, perquè «hi ha partits que ja s'estan construint» i prefereix ajudar «a tot el que pugui unir el constitucionalisme». I ha avisat que ho farà situant en primer terme el seu compromís amb Barcelona.

Respecta la decisió «incomprensible» de Corbacho

  Valls també ha mostrat el seu  respecte per la decisió de Celestino Corbacho de marxar amb Cs, tot i que l'ha qualificat d'incomprensible. Tot i la seva marxa, ha assegurat que tant ell com Eva Parera seguirant exercint de regidors encara que sigui des d'una «posició modesta». «Tindrà la força de la coherència, dels principis, dels valors i de l'ètica», ha assegurat, «molts s'han oblidat del servei públic i del sentit d'estat». Per Valls, treballar en aquesta línia pot provocar «multiplicar la força dels vots» en el futur.

 A més de l'estratègia contra l'independentisme,  Valls també ha carregat contra Cs pels seus acords amb Vox. Ha dit que, fa un any, el partit de Rivera era «liberal, progressista, europeista i centrat», però que va ser el seu compromís amb Barcelona l'únic el que va frenar la seva ruptura després de les eleccions andaluses.

  

«Cs es diu liberal, progressista, europeista, i molts que estan a Cs ho són, però s'ha convertit en el partit que ara pacta amb una formació reaccionària i antieuropeista», ha assegurat, «no es val amagar-se darrere del PP» i «no es pot pintar sempre Espanya en blanc i negre».

Per Valls, aquesta és una deriva greu que no comparteixen molts militants de Cs ni els seus electorals. El regidor ha dit que aquesta és una discrepància essencial que forma part de l'ADN d'un projecte polític, de valors i principis. Valls ha qualificat el nacionalisme com «el gran perill a Europa i al món, que s''ha de combatre a tot arreu. Això és ser progressista i europeu», ha reblat.