Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall de les etiquetes de l'examen de selectivitat d'una noia

«Me l'esperava més complicat»: els primers exàmens de Selectivitat esvaeixen els temors de l'alumnat

Prop de 4.000 joves de Tarragona comencen les proves | L'examen de castellà obre la veda

Pla detall de les etiquetes de l'examen de selectivitat d'una noia
La Selectivitat 2020 ha començat aquest dimarts arreu de la geografia de tot el país | TarragonaDigital

Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) han començat aquest dimarts amb un  increment d'alumnes a tot el país, que combinat amb les mesures de distanciament social han obligat a posar més aules. A les comarques de Tarragona, 3.749 estudiants s'han presentat a la selectivitat —630 més que el curs passat— i s'han habilitat deu instituts més, en un total de deu localitats. La Covid-19 ha obligat a incrementar les mesures higièniques i de distanciament social. Així, l'alumnat ha hagut d'accedir als centres amb mascareta i s'han hagut de posar gel hidroalcohòlic. En el moment de l'examen però, la mascareta se la poden treure.

Del total d'estudiants que es presenten a les proves, 3.191 provenen de batxillerat, 268 de cicles formatius i 290 són de matrícula lliure. El portaveu de la Universitat Rovira i Virgili (URV) durant les proves de selectivitat, Antonio García Español, ha explicat que aquest curs hi ha hagut un increment de candidats del 17% respecte el curs passat, una xifra molt superior a la que correspondria per demografia. «Els centres de secundària han obert més la mà i  han aprovat  més gent», ha valorat. De fet, els gairebé 4.000 alumnes que s'han presentat a les proves suposen un rècord  a la demarcació, segons ha indicat García Español.

Selectivitat 2020: Rècord de participació amb prop de 4.000 joves a examen arreu de Tarragona

Això, combinat amb les mesures de distància social, han fet que la universitat hagi habilitat més espais. En concret s'ha passat de cinc a  quinze instituts a tota la demarcació, el que suposa «moltíssimes més aules» obertes. En termes d'emergència sanitària, s'han col·locat dispensadors de gel hidroalcohòlic a totes les classes, s'ha establert una distància de seguretat  entre estudiants de dos metres i, en el cas del Campus Catalunya de la URV, s'ha impedit que es quedin a l'interior del recinte entre exàmens.

Imatge del Campus Catalunya de la URV
Imatge del Campus Catalunya de la URV. | Àngel Ullate

A més, han de portar mascareta  tota l'estona, excepte en el moment de fer les proves. En acabar el primer examen, de  llengua castellana i literatura, alguns alumnes han explicat les seves sensacions. Més enllà del fet «estrany» de dur mascareta dins l'aula, han assegurat que no els ha suposat cap problema.

Pel que fa al nivell de l'examen, no l'han trobat difícil. «Me l'esperava més complicat», ha assegurat Arnau Aubià, alumne de l'IES Tarragona. «No ha sortit res que no haguem vist durant tot el curs», ha reforçat Sergi Olivet, un company seu.

«Preferia gaudir de l'estiu»: exàmens inèdits en ple mes de juliol

Les PAU  d'enguany també són úniques per celebrar-se al juliol, a causa de la crisi sanitària. «Hem tingut més temps des que hem acabat el curs. Jo crec que ens ha pogut beneficiar  perquè ens ho hem preparat amb més calma», ha apuntat Olivet, que aspira a poder estudiar Publicitat i Relacions Públiques a la URV. Però també hi ha qui desitjava fer-les abans: «Prefereixo fer l'examen més aviat per poder gaudir de l'estiu», ha apuntat Marta Ortiz, també de l'IES Tarragona.

Cartell de les PAU a l'entrada del Campus Catalunya de Tarragona
Els exàmens de les PAU marcaran el futur professional de prop de 4.000 joves de Tarragona | Toni Cabanillas

El que sí consideren que els ha condicionat és el confinament, que va obligar a suspendre les classes presencials al març. Per Aubià, l'educació telemàtica no ofereix les mateixes garanties: «Sí que pots fer preguntes per correu, però com tenir un professor que t'ho expliqui presencialment, no hi ha res», ha assenyalat. Un company seu, Pol Rodríguez, ha afegit que no els ha permès acabar el temari. «A l'examen de castellà, en la part gramatical, com que n'hem fet menys, potser anàvem més fluixos», ha reconegut.

Fins al divendres 10 faran els exàmens  de totes les matèries a les quals es presentin, i les notes  les sabran el 27 de juliol.