Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cartell de les PAU a l'entrada del Campus Catalunya de Tarragona

Prop de 4.000 joves de Tarragona es juguen el seu futur en la Selectivitat més atípica que es recorda

Comencen quatre dies d'exàmens amb un format inèdit | Covid-19: un nou protocol garanteix la seguretat de l'alumnat

Cartell de les PAU a l'entrada del Campus Catalunya de Tarragona
Els exàmens de les PAU marcaran el futur professional de prop de 4.000 joves de Tarragona | Toni Cabanillas
 

Darreres repassades als apunts, en especial aquella assignatura que vés per on sempre s'acaba resistint una miqueta més. Despertador  matiner i esmorzar intens, horaris apresos ja de memòria i una repassada més al bloc de folis, que encara ens queda temps. Aquest dimarts, 7 de juliol, prop de 4.000 joves de les comarques de Tarragona comencen la setmana que s'han estat preparant a consciència des de (mínim) el darrer setembre, molt abans de sospitar que enguany s'examinaran amb mascareta  i a dos metres del company més proper. Comença la Selectivitat  2020.

Seran quatre dies d'examen rere examen per determinar el futur professional  d'aquests 3.749 alumnes del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, així com de prop de 40.000 persones en tot el país. Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU)són l'única convocatòria on cadascú aprova  amb una nota diferent. Algú en tindrà prou amb un 5, d'altres amb un 7 i alguns altres amb un 9 no en tindran prou. Aprovar, aquí, és entrar als  estudis universitaris que vols fer i a la universitat on els vols fer. El tall, molt senzill: prioritat d'elecció per a qui té més nota, i així successivament. Fins a exhaurir places disponibles. La història de cada any quan arriba el maig i el juny, en resum.

Per primer cop, les PAU es repartiran en 21 tribunals d'examen diferents arreu del territori

És novetat això d'examinar-se enguany en ple juliol, però la causa que ho justifica és de força major. I és novetat un format descentralitzat amb fins a vint-i-un tribunals universitaris repartits arreu del territori, per tal d'evitar aglomeracions  i de garantir en tot moment la distància de seguretat recomanada entre persones. Aquest ha estat el gran maldecap de l'organització des de l'inici de l'estat d'alerta: redibuixar una Selectivitat atípica, de format inèdita, sota les circumstàncies actuals. No ha estat gens fàcil.

Gens fàcil ha estat tampoc el final de curs per a l'alumnat. Un trimestre definitiu de classes virtuals i a distància ha dificultat i molt arribar fins al final del temari —una quimera impossible, en molts casos—, en unes pàgines que, malgrat tot, són encara susceptibles d'entrar a examen  aquesta setmana. A canvi, però, els examinadors han proposat que els tradicionals dos models d'examen a escollir enguany s'ampliïn per tal de donar més possibilitats  i més lliure elecció als estudiants. Matisen, però, que el temari no es talla. Que tot és susceptible de preguntar.

Temps de Covid-19: les normes de prevenció i seguretat marcaran el ritme de la Selectivitat 2020

L'aparició de nous tribunals possibilita que alguns estudiants realitzin les proves a centres universitaris, mentre que d'altres els facin a instituts de gran capacitat per tal de gestionar el millor possible les noves regles del joc. Set dels tribunals es concentren a Tarragona, altres quatre a Reus, altres quatre a les Terres de l'Ebre i la resta a diverses capitals comarcals i nuclis estratègics (Vila-seca, Valls, el Vendrell, Calafell, Cambrils i Móra d'Ebre) per tal de garantir la nova aritmètica. Gairebé 3.200 dels joves que s'examinaran provenen de Batxillerat, la immensa majoria. Prop de 270 vénen de cicles formatius. I els 290 restants s'han matriculat per lliure.

El director dels serveis territorials d'Educació al Camp de Tarragona, Jean-Marc Segarra, ha valorat en declaracions a TarragonaDigital que «malgrat que sigui la Selectivitat més atípica de totes, hem aconseguit que tot estigui  a punt» per poder-la dur a terme amb la màxima normalitat possible. Ha matisat que «els onze instituts que seran seu de tribunal ens ho havien demanat ells», una petició a la qual l'equip de Segarra va accelerar  per «facilitar tota la feina possible» i convertir-los en seu d'examen per primera vegada a la història.

Segarra: «El professorat de Tarragona ha fet mans i mànigues perquè l'alumnat pugui arribar ben preparat»

Jean-Marc Segarra ha destacat, entre les particularitats de la convocatòria d'enguany, «l'enorme professionalitat  del professorat de segon de Batxillerat» de les comarques tarragonines, de qui ha agraït que «han fet mans i mànigues, i així em consta, per tal que el seu alumnat pugui arribar ben preparat  als exàmens d'aquesta setmana» tot i les dificultats  lectives del darrer trimestre. «Conec algun cas que ha estat fent aquesta tarda fins fa ben poques hores», llisca amb suavitat. Fa extensiu el reconeixement a la pràctica totalitat del múscul docent. «Sí, malgrat tot hem arribat preparats i amb tot a punt», sentencia, abans de desitjar sort  als joves.

Imatge d'una aula d'universitat amb alumnes fent un examen
Imatge d'una aula d'universitat amb alumnes fent un examen de selectivitat | ACN
 

Els exàmens  s'hauran de fer en quatre dies, en lloc de fer-se en tres com és l'habitual, per tal d'espaiar les franges tot el possible a causa de l'excepcionalitat  del moment. En total, seran vora 600 alumnes més dels que es van examinar a la Selectivitat 2019 a Tarragona, fet que representa un augment  notable del 16,8% dels joves que s'examinaran aquest juliol al territori. La mascareta  no serà obligatòria durant les proves, però sí abans i després de rebre cada examen.

Ara, per davant l'esprint final fins al pròxim divendres 10 de juliol  abans d'inaugurar l'estiu més esperat en molts anys. A partir d'aquí, la metamorfosi de tendres alumnes a futurs professionals serà ja qüestió de temps. Especialment en el cas de la generació de la Selectivitat de la Covid-19, el repte més exigent en molts anys per als examinats i també per al professorat que els ha ajudat a preparar-se amb una allau de dificultats  sobrevingudes als morros. És juliol i el rellotge estreny: és l'hora de la veritat. Ànims i sort!