El Pau vol estudiar Enginyeria —encara no té clar quina— a la Universitat Politècnica el curs vinent, i és un dels més de 3.000 joves tarragonins que aquest dimecres ha començat les proves de Selectivitat arreu de la demarcació. Acaba de sortir de l’examen de llengua castellana i sembla que fa bona cara. «Ha anat millor del que m’esperava», confessa l’encara alumne de l’Institut Tarragona. Està tranquil, però no vol confiar-se. I reconeix que li espanta una mica l’examen d’Història de demà al matí.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
El Campus Catalunya és un dels grans centres neuràlgics de la setmana per als alumnes, però no l’únic. Sant Pere i Sant Pau, Reus, Vila-seca i les Terres de l’Ebre també s’emporten la resta del pastís. «Les proves han començat sense cap incidència, amb plena normalitat», explica el coordinador de les PAUAntoni Garcia. Repeteix, detector de freqüències en mà, l’advertència de cada any sobre els famosos ‘pinganillos’ i les possibles trampes.
Les proves de Selectivitat han començat sense cap incidència a la demarcació de Tarragona
Desenes i desenes d’estudiants es deixen veure pels passadissos del campus entre prova i prova. Uns repassen els apunts, i d’altres aprofiten per petar la xerrada de forma distesa. La pressió sovint no ve per aprovar, sinó per treure la nota alta que molts necessitaran per passar el tall i entrar als estudis que volen. L’Ada, per exemple, sap que necessitarà més d’un 12 sobre 14: vol fer Medicina a la Universitat de Barcelona. Ha començat amb bon peu, diu.
Ella estudia al Santa Teresa de Jesús de Tarragona, i celebra que els primers exàmens «no han estat tan difícils». L’Andreu, company d’institut, vol fer Ciències Polítiques a la Pompeu Fabra i sap que menys d’un 9 no serà suficient. «Han estat molts dies de biblioteca fins a les dotze de la nit», reconeix. També fa bona cara en sortir de l’aula.
La pressió dels alumnes la marquen les notes de tall per entrar a la Universitat
Enguany, la demarcació estrena un nou tribunal: el d’Amposta. Garcia matisa que «enguany s’examinen els nascuts durant l’any 2001», on la natalitat va començar a pujar, i tot fa esperar que «el nombre d’alumnes que arriben a les PAU vagi augmentant fins a l’any 2026», fet que obligarà a incorporar nous tribunals de forma progressiva. El coordinador anuncia que en preveuen un de nou cada any.
Sigui com sigui, el treball de dos anys es posa a prova entre aquest dimecres i divendres 14 per definir el futur acadèmic dels encara aspirants a universitaris. De les notes, però, no en sabran res fins al pròxim dia 26. Caldrà esperar una mica per saber si l'Ada, el Pau, l'Andreu superen els seus objectius i aconsegueixen plaça allà on volen de cara al setembre. Ànims i colzes! Més d'un encara no ho sap, però ha trepitjat aquest matí per primera vegada un edifici on passarà hores i hores durant els pròxims anys...