Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Jugar-se el futur en tres dies d'exàmens: comença la Selectivitat 2019

Els exàmens d'aquest dimecres, dijous i divendres marcaran el destí de més de 3.000 joves tarragonins

Un alumne fullejant l'examen de Llengua Castellana i Literatura de les PAU del 2017, en una aula del Campus Catalunya. | TarragonaDigital.com
 

Més de 3.000 joves arreu de la demarcació de Tarragona es juguen aquesta setmana convertir-se en universitaris en tan sols tres mesos. Són alumnes de segon de Batxillerat que, un cop finalitzat el curs acadèmic, volen fer bones les seves notes dels darrers dos anys i complementar-les amb uns bons exàmens de Selectivitat. De la suma de les dues variants sortirà la seva qualificació final, que decidirà si superen o no les notes de tall  per cursar els estudis que tots ells han desitjat prèviament.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

La Selectivitat —anomenada oficialment Proves d'Accés a la Universitat (PAU)durarà tres dies: dimecres 12, dijous 13 i divendres 14 de juny. Val a recordar que els exàmens de les matèries comunes —català, castellà, llengua estrangera, història/filosofia i una cinquena matèria de lliure elecció— donaran una dota final sobre 10, però després  cal afegir dues matèries específiques per pujar la puntuació final quatre punts més. Tecnològiques, científiques, socials o humanístiques: cadascú ja sap què li convé. La Selectivitat no és una nota final sobre 10, és sobre 14.

Medicina, Bioquímica i Biotecnologia, les notes de tall més altes a la URV l'any 2018

El Campus Catalunya de la URV acollirà alguns dels exàmens de Selectivitat aquesta setmana | Cedida

Cal matisar també que  les notes de tall que marquen l'accés als diversos graus no necessàriament signifiquen major dificultat: és una qüestió d'oferta i demanda.  Tampoc són garanties, sinó referències. Únicament indiquen la nota amb què va accedir l'últim estudiant l'any anterior. En alguns casos, són molt altes perquè hi ha una demanda altíssima, les places són limitades i això indica que només els que tenien millor nota ho han aconseguit.  En altres casos, les notes són especialment baixes perquè hi ha poca demanda i això facilita que amb una nota baixa es pugui accedir. Acostuma a passar amb moltes enginyeries, per exemple.

Les notes de tall de l'any 2018 són la referència de més validesa per als alumnes que des d'avui s'examinen. A la Universitat Rovira i Virgili (URV), els graus on l'any passat va ser més difícil aconseguir plaça van ser Medicina, Bioquímica i Biologia Molecular i Biotecnologia, totes elles per sobre dels 10 punts. En el cas més alt, Medicina, per sobre dels 12.

Els alumnes ja saben els seus horaris de cadascun dels exàmens, i el centre on estan citats per fer-los. Seran tres dies sense parar que bé poden valer un futur en el cas —el més freqüent— d'aconseguir l'objectiu. Les notes, però, hauran d'esperar fins al dia 26. A poc a poc, i amb bona lletra. Sort!

També et pot interessar