El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha confirmat aquest dimarts que la variant britànica del coronavirus ja és predominant a Catalunya i representa un 60% dels nous casos. Ho ha explicat en una roda de premsa juntament amb la sub-directora general de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, a través de les dades de seqüenciació del virus que duen a terme els principals centres hospitalaris de Catalunya.
Sobre les variants sud-africana i brasilera, Argimon ha assegurat que n'identifiquen «amb els dits de la mà» i ha descartat concretar el nombre de positius corresponents a aquestes variants perquè el que volen fer amb la seqüenciació és, textualment, monitorizar si la infecció de les variants agafa velocitat. Respecte a la situació epidemiològica a Catalunya, Argimon ha precisat que es manté l'estabilitat a la baixa i ha subratllat que els indicadors de la pandèmia continuen en descens tot i que «no gaire pronunciat ni amb intensitat».
En aquest sentit, el secretari ha atribuït aquesta lentitud en la baixada dels indicadors a la variant britànica que, com que és més transmissible que la variant de Wuhan, podria ser «una de les possibles raons» per la qual els indicadors descendeixen més a poc a poc.
En paral·lel, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha reclamat aquest dimarts al Ministeri de Sanitat que «obri»la franja d'edat per les vacunes Astra Zeneca «com a mínim fins als 65 anys» perquè «no té sentit» tenir mestres o mossos de 32 anys vacunats i de 62 sense vacuna.
Argimon també ha destacat que la variant britànica del coronavirus «ja és la predominant a Catalunya, amb un 60% dels casos», i ha reconegut que aquesta xifra «ha arribat una mica abans del que s'esperava». Per altra banda, el nou protocol de residències que es començarà a aplicar aquesta setmana inclou que les persones vacunades amb les dues dosis ja no seran considerades contactes estrets, el que suposarà acabar amb els aïllaments per aquest motiu.
«Nosaltres ja advocàvem per posar al límit 65 anys», ha defensat Argimon, que ha argumentat que ara hi ha més evidència científica per fer-ho i ha afegit que Alemanya, França i Itàlia ja han actuat en aquest sentit.
El Departament de Salut ha enviat una carta aquest dimarts al Ministeri de Sanitat per plantejar aquesta qüestió perquè es pugui tractar aquesta mateixa setmana a la reunió amb el ministeri. Argimon ha dit que no actuaran sense l'aval estatal perquè considera que podria crear «confusió» i comportaria «polèmiques estèrils».
Argimon insisteix en la reobertura
«Si per controlar la pandèmia no ens movem, ens tanquem i ja està, però morirem d'una altra cosa», ha afirmat Argimon en la línia de reclamar una progressiva reobertura de les mesures més restrictives.
En aquest sentit s'ha centrat en la «fatiga i el cansament» dels joves i adolescents. Argimon ha dit que Pablo Hasel «no hauria d'estar mai a la presó pel que ha fet», però ha dit que les protestes dels joves són també per la taxa d'atur, els baixos salaris o les dificultats per tenir habitatge. Ha recordat les mesures per prevenir els contagis de la covid-19 que han afectat als joves pel que fa a l'esport, als estudis o a sortir de nit. «Hem de donar aire», ha conclòs.