El papa Francesc durant una trobada al Vaticà

El Vaticà investiga l'Església espanyola: nous casos d'abusos i més de 1.000 víctimes

El document que 'El País' ha entregat al Papa els acusa d'haver abusat d'almenys 1.237 víctimes

L'Església espanyola està en el punt de mira del Vaticà. Una situació que cada cop s'ha accentuat més a causa dels presumptes casos de pederàstia i d'abusos que s'han viscut al seu voltant. 

En les últimes hores, 'El País' feia un informe explicant l'obertura d'una investigació per part del Vaticà a l'Església espanyola., la qual, no té precedents. En aquest document que ha fet el citat mitjà, s'acusa 251 clergues de centenars d'abusos. 

«Secret de domini públic»

La notícia esclatava aquest diumenge amb la publicació de l'informe d''El País'. Un document on es recullen tots aquests casos de pederàstia vinculats a l'Església espanyola al llarg de 75 anys. En concret, el cas més antic de l'informe data del 1943 i el més recent del 2018. 

En tot aquest període que explica el rotatiu espanyol s'acusa 251 clergues d'haver abusat d'almenys 1.237 víctimes. Segons la investigació difosa, la xifra d'afectats podria augmentar a diversos milers. 94 d'aquests casos haurien passat a Catalunya.

Un document que compta amb 385 pàgines i ja està en mans del Vaticà, que han obert una investigació. El Papa Francesc té el document des del 2 de desembre, quan es va aprofitar el contacte directe amb el pontífex amb els periodistes durant el seu viatge a Grècia. 

El càlcul de víctimes deriva tant dels testimonis directes d'afectats, com de testimonis que, majoritàriament, diuen que era un «secret de domini públic». 

Segons 'El País', «un cas habitual és el de professors que agredien sexualment a tota la classe, amb diversos cursos a càrrec seu i que van estar durant anys en un o més col·legis».

El diari també ha entregat aquesta setmana l'estudi al president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Joan Josep Omella. L'arquebisbe de Barcelona l'ha transmès al tribunal eclesiàstic de Barcelona, on s'ha registrat per tal que es posi en marxa una investigació.

Els nous casos denunciats afecten 31 diòcesis i a 31 congregacions religioses, que aglutinen gran part de les denúncies: el 77%. La majoria dels 251 clergues denunciats per aquesta investigació periodística són inèdits. Només 13 d'ells han estat publicats i s'han inclòs en aquest document perquè hi ha hagut noves denúncies contra ells.

Segons els càlculs d''El País', si aquests 251 casos se sumen als que ja es coneixien fins ara, pugen a almenys 602 acusats per pederàstia i 1.237 víctimes des dels anys trenta.