Fa més de tres mesos que els enderrocs del barri del Carme de Reus estan en marxa i ara el barri presenta una imatge totalment diferent a la d'abans. En aquesta línia, des de l'associació de Veïns de l'Harmonia del Carme han presentat un seguit de noves propostes a l'Ajuntament de Reus per seguir amb el projecte de construir un nou barri del Carme. Principalment es tracta d'una desena de proposicions per continuar amb el projecte urbanístic.
Avui, dijous 21 de març, la comunitat de veïns del barri del Carme, acompanyada del seu president Josep Machado, ha presentat una desena d'iniciatives relacionades amb el pla urbanístic del barri que ja han estat presentades a l'Ajuntament. Després de diverses reunions amb membres del consistori, l'entitat veïnal ha decidit redactar una petició que esperen que s'aprovi en el darrer ple, abans de les eleccions municipals del mes de maig.
El veïnat del barri del Carme exigeix canvis en el pla d'obres
Reclamen a l'Ajuntament que executi una sèrie de propostes urbanístiques. Segons el president de l'associació veïnal, Josep Machado, el govern «té bona disposició en relació al projecte, però demanem que actuï i que es tiri endavant la reforma del barri». Demanen al consistori que faciliti el procés d'atorgació de les llicències i que aprovin els nous canvis que desitja el veïnat.
Crear una taula de treball
A finals de l'any passat, l'associació de Veïns de l'Harmonia del Carme va decidir que seria una bona iniciativa crear una taula conjunta de treball entre l'entitat veïnal i l'Ajuntament de Reus, que es reuniria un cop al mes. Aquesta proposta ara s'ha presentat a l'administració local amb l'objectiu de «treballar conjuntament per dinamitzar el barri i connectar-lo amb Reus», detalla Josep Machado.
Solars municipals a subhasta pública
Una de les propostes més rellevants que presenta el veïnat és la voluntat que l'Ajuntament de Reus tregui a subhasta pública els solars que té en propietat. Un projecte que «ha d'estar en mans d'entitats privades per poder construir nous habitatges», comenta Josep Machado. Amb aquest projecte asseguren que es podrien crear 200 pisos nous, «però que s'ofereixin amb preus assequibles», afegeix. Tal com va informar TarragonaDigital, el govern ja treballa amb el sector privat per què es puguin encarregar de la construcció, però mantenint la propietat dels solars i, per tant, poder de decisió sobre la gestió dels habitatges.
Potenciar els pisos socials al barri del Carme
D'altra banda, demanen que es construeixin 140 pisos socials, de venda i lloguer, en aquelles zones del barri que són propietat de la Generalitat a través d'Incasòl. «Actualment hi ha 114 cases buides i volem que es reformin i que s'arreglin», explicava Josep Machado. En aquesta línia ha comentat que «s'ha parlat amb els propietaris de pisos buits, i alguns ja s'estan arreglant». També demanen que l'Ajuntament posi facilitats a aquests propietaris que no es poden permetre arreglar els habitatges desocupats.
Reduir el nombre d'expropiacions
Actualment hi ha catorze habitatges, quatre dels quals són comerços que es troben expropiats a causa dels passos que s'han de fer en diversos carrers, per connectar el barri amb el centre. Catorze famílies afectades que, segons l'associació veïnal «podrien arribar a ser només dos si es rectifica i s'aprova el canvi del passatge del carrer del Vent al carrer de Sant Jaume».
Per tant, l'entitat exigeix que es torni a redactar el projecte dels passos i passatges al barri del Carme perquè la dotzena d'habitatges «siguin alliberats de l'expropiació». D'altra banda, també proposen que en el pla d'obres cap comerç de la zona quedi afectat pel pla urbanístic.
Un seguit de propostes que, encara que les eleccions municipals poden endarrerir el procés d'aprovació de la sol·licitud, esperen «poder seguir amb el projecte urbanístic del barri del Carme, sigui quin sigui el govern a Reus».
«Màfies que lloguen pisos deshabitats»
El president de l'Associació de Veïns del barri del Carme, Josep Machado, també ha posat de manifest l'existència de «màfies» que ocupen els pisos deshabitats de manera il·legal i els lloguen a famílies. «No es respecta la propietat privada, per això hem de tapiar les cases», explicava l'entitat veïnal. També ha remarcat la presència de punts de venda de droga a diversos carrers del barri.