Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Explosió IQOXE.

«Encara tenim por»: Els barris de TGN no obliden les seqüeles d'IQOXE en el primer aniversari de l'explosió

Les associacions de veïns lamenten que «res ha canviat» en els últims dotze mesos | Dijous hi haurà dues concentracions separades, a Tarragona i a Bonavista

A poques hores per a què torni a ser 14 de gener, els veïns més propers al Polígon Sud de la indústria química de Tarragona encara tenen ben presents les ferides de la violenta explosió  que va segar tres vides i va marcar-ne milers pocs minuts abans de les set de la tarda. «Encara tenim por», confessa l'Alfonso López, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT). «Què s'ha fet en aquest any que ens diferenciï del 15 de gener de l'any passat? Absolutament res», rebla la presidenta de l'Associació de Veïns de Bonavista, Loli Gutiérrez. Aquest dijous, a l'hora de l'efemèride, tots dos sortiran al carrer.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

L'explosió per sorpresa —i encara «inexplicable», a criteri dels experts— del reactor de la química IQOXE va marcar un abans i un després a les comarques de Tarragona, i la immensa majoria dels interrogants que acompanyen el cas encara resten per resoldre. «No hem vist canviar res des de l'anunci que les competències del Plaseqta retornaran a Tarragona, d'on mai haurien hagut de marxar», opina López.

L'anunci del nou pla d'emergències químiques va ser anunciat amb bombo i platerets les setmanes posteriors a la tragèdia, però no s'ha arribat a implementar en un any condicionat per la pandèmia  més greu del segle. «Entenem que la pandèmia dificulta el treball, però cal fer molt més!», manifesta el president de la FAVT. «La pandèmia no pot ser una excusa  vàlida per no treballar!», exclama Gutiérrez, en un to molt més dur i enfadat. Tots dos coincideixen, però, en el quid de la qüestió: hi ha deures  pendents, són d'urgència i els veïns més propers a la química  no tenen cap motiu per seguir esperant. «Ens sentim sols», se sincera la presidenta de l'AAVV Bonavista.

Els veïns propers al Polígon Sud reclamaran «més seguretat» en dues concentracions previstes per aquest dijous

Al fil d'aquest nou Plaseqta  a mig gas, la gota que ha fet vessar el got ha estat l'anunci del conseller Sàmper sobre l'ajornament de la instal·lació d'una xarxa de sensors als polígons petroquímics de Tarragona per manca de pressupost. Una mesura, de fet, que suposava una de les grans revolucions  del nou pla aprovat pel seu predecessor, Miquel Buch, a la cartera d'Interior. «Quin acudit de mal gust!», protesta l'Agustí. La Loli es confessa «molt dolguda» amb les administracions, a qui acusa de «no preocupar-se per nosaltres, per com estem els veïns» que més a prop van veure l'horror.

Pla general de la zona on va explotar un reactor a la planta de derivats d'òxid d'etilè a les instal·lacions de l'empresa IQOXE a La Canonja, sis mesos després del sinistre
L'explosió d'IQOXE va forçar la redacció d'un nou pla d'emergències químiques als polígons de Tarragona | ACN

L'Alfonso explica que «la realitat és que, si torna a passar, tampoc sabríem ni què fer ni com actuar». El nou pla deixa clar que les sirenes  d'emergència aquest cop sí sonarien i que volen dir que la població s'ha de tancar  a casa i no ha de sortir sota cap concepte. «Falta informació, faltes moltes explicacions, falten simulacres  per fer-ho fàcil per a tota aquella població gran que no té accés a Internet i que no ha rebut instruccions», demana la Loli.

Més de 150 desperfectes reparats a Bonavista, però el pis de Torreforta segueix «intacte»

La gran majoria dels edificis  que van quedar afectats a causa de l'onada explosiva ja han estat revisats i reparats, assegura la presidenta veïnal de Bonavista. «Per afectats entenem aquells vidres trencats, aquelles finestres fetes malbé...», matisa. Dels 162 desperfectes  acreditats per culpa d'IQOXE al barri, el més afectat de tota la zona de Ponent, un total de 160 ja han estat solucionats. «Només queden un parell de casos molt puntuals, que aviat ho estaran també», anuncia Gutiérrez.

Això contrasta amb el barri veí de Torreforta, on el gran símbol de l'horror del 2020 encara segueix intacte, com si no passés el temps. El pis del Sergio, el veí que va perdre la vida mentre descansava tranquil·lament a casa seva per l'impacte d'una  planxa metàl·lica d'una tona, està intacte. La planxa va volar més de dos quilòmetres, molt més del que mai ningú va pensar que seria possible, des del reactor del  Polígon Sud, a la Canonja, fins a l'edifici de la plaça Garcia Lorca del barri. «El pis està igual», confirma l'Alfonso, tot i que l'empresa responsable es va oferir a assumir la reparació, tal com ha fet amb la resta de casos durant els darrers mesos.

«Si demà torna a passar, tampoc sabríem ni què fer ni com actuar»

«Ens sembla del tot intolerable que, dotze mesos després, cap arquitecte municipal hagi vingut a avaluar l'estat dels pisos afectats per l'explosió d'IQOXE», assevera Gutiérrez, en un to duríssim contra l'administració municipal. Detecta un cert «malestar», i sembla revifar una sensació de segon pla massa instaurada des de fa dècades als barris de Ponent  de la ciutat. «Com a veïna, em fa por veure com ha quedat part del nostre barri de Bonavista!», s'exclama. Les ferides físiques no són les més importants del 14 de gener, però també fan mal.

Explosió IQOXE.
Imatge del núvol generat després de l'explosió a IQOXE, a tocar de Tarragona. | Àngel Ullate

Aquest dijous, les reclamacions dels veïns es tornaran a canalitzar a través de dues concentracions diferenciades, una d'elles a Tarragona i l'altra a Bonavista, a partir de les 18.00 hores. «Què reclamem? Seguretat», respon López al segon. «Seguretat per a tots els veïns i seguretat per a tots els treballadors», detalla el president de la FAVT. Matisa que «en cap cas això vol dir que estem en contra d'una  indústria química amb qui hem de conviure junts», sinó de blindar «que sigui una indústria segura per a tots» per garantir que no torni a passar el que, per desgràcia, ja és una de les pàgines més negres de la història de Tarragona.

«Exigim que es posi en pràctica de manera urgent el nou Plaseqta  a tocar de casa nostra», s'afegeix Gutiérrez, «i exigim que l'atenció als veïns sigui una prioritat per a les administracions» a l'hora d'accelerar la resposta  a les noves necessitats. La veu veïnal de Bonavista posa èmfasi en la necessitat «d'habilitar una sortida d'emergència per carretera» en cas que torni a ser necessari, ja que les actuals obres  al PP10 dificultarien aquesta porta de sortida per als prop de 10.000 veïns de la zona. «I què fem, si hem de sortir corrents en aquests mesos abans que acabi l'obra?», es pregunta, espantada. I enfadada. Molt enfadada.

Un any després d'IQOXE, el clam per una química segura torna a sentir-se amb força a la ciutat

La concentració de la FAVT, conjunta amb els principals sindicats  del sector i per la plataforma ecologista Cel Net, es farà sentir a les portes de l'Ajuntament de Tarragona i guardarà un respectuós minut de silenci a l'hora exacta dels fets, les 18.40 hores, en memòria de les tres  víctimes mortals de la tragèdia dle 2020. En paral·lel, l'AAVV Bonavista  ha promogut una protesta paral·lela, a partir de les 18.00 hores, a la Rambla del barri on, a l'hora marcada, faran sonar «les sirenes  que un any enrere no van voler activar», explica la Loli.

«Nosaltres sortirem a concentrar-nos a Bonavista, que és on ens hem de concentrar», exposa. Dues protestes  separades, però amb el mateix objectiu i contra el mateix silenci. Els punts de trobada, aquest cop, són molt més importants que les diferències. Un any després, els veïns tornaran a sortir al carrer per reclamar seguretat  i respostes després de veure la tragèdia més a prop que mai. Un any després, els deures pendents segueixen fent muntanya i s'acumulen plens de pols sobre els escriptoris més selectes del país. I un any després, la ferida d'IQOXE encara sagna en majúscules a tocar del Polígon, com si tornés a ser el primer dia.