Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general dels terrenys on es projecta la planta de compostatge al terme municipal de Santa Bàrbara

Els veïns de Santa Bàrbara rebutgen el projecte d'una planta de compostatge de fems

En la consulta popular, celebrada aquest diumenge, el 'no' s'imposa amb 448 vots

Els veïns de Santa Bàrbara (Montsià) han rebutjat la instal·lació d'una planta de compostatge de fems d'aviram a quatre quilòmetres del nucli urbà. En la consulta popular, celebrada aquest diumenge, 448 veïns han votat en contra del projecte, 171 ho han fet a favor i hi ha hagut dos vots en blanc i deu de nuls. Segons dades de l'Ajuntament, hi han participat 654 persones de les 3.183 que estaven cridades a votar i la participació s'ha xifrat en un 20,5%. La plataforma veïnal contrària a la instal·lació ha celebrat el resultat i ha tornat a demanar que es retiri el projecte. El govern municipal s'ha compromès a treballar pel 'no', però reconèixer que serà difícil aturar el projecte legalment per l'actual estat de la tramitació.

Emparant-se en la Llei de consultes populars de la Generalitat, l'Ajuntament de Santa Bàrbara ha formulat aquest diumenge a prop de 3.200 veïns del municipi —majors de 16 anys— aquesta pregunta: «Vols que s'instal·li una planta de compostatge i de gestió de residus i dejeccions ramaderes, que estaria situada al punt quilomètric 4,2 de la carretera T-1025 que va de Santa Bàrbara al Mas de Barberans?».

Segons el portaveu de la plataforma veïnal que s'oposa a la planta de compostatge, Enric Lange, la resposta veïnal ha estat clara amb els 448 vots en contra la instal·lació: «La població no vol aquesta planta; això ens dona el coratge per seguir lluitant». Tot i que reconeix que s'esperaven una participació més elevada, ha assegurat que el resultat avala que la població vol que s'aturi el projecte.

Des de fa uns mesos la instal·lació de la planta de compostatge de fems havia aixecat polseguera entre el veïnat perquè fins al gener passat no es va donar a conèixer el projecte, tot i que el consistori n'havia tingut coneixement a mitjan 2020 i havia donat llum verda a diversos tràmits. Ara, des de la plataforma veïnal tenen clar que seguiran treballant amb les entitats ecologistes com Gepec o la plataforma Salvem lo Montsià per presentar al·legacions i recursos al projecte.

També enviaran al Síndic de Greuges els resultats de la consulta per fer visible la problemàtica. «És molt dur que una població no vulgui aquest tipus d'empreses i que ho pugui fer perquè la llei les autoritzi. Volem que s'aturi el projecte», ha afegit Lange. El portaveu també ha demanat que els regidors que encara no s'han posicionat públicament sobre la planta ho facin aquest dilluns.

Les organitzacions veïnals destaquen que no s'oposen directament a la planta de compostatge, però alerten que la ubicació escollida, sobre l'aqüífer de la plana de la Galera, posa en perill els recursos hídrics subterranis. A la vegada, argumenten que la zona ja ha complert la seva quota pel que fa a projectes amb efectes ambientals potencialment perillosos, després de la instal·lació de l'abocador del Mas de Barberans.

«Serà difícil frenar legalment el projecte»

Per la seva banda, l'alcalde de la població, Antonio Ollés, ha considerat que la participació ha estat una «mica curta» però ha celebrat el bon funcionament de la consulta, ja que es tracta de la primera votació popular que organitzen al municipi. Amb tot, Ollés s'ha compromès a respectar el resultat de la votació, però ha advertit que no faran res d'il·legal. «A partir d'aquest dilluns treballarem pel 'no', el resultat ha estat clar; el 'no' guanya en una proporció de gairebé de tres a u», ha afirmat el batlle, tot i que la consulta popular no és vinculant.

«Estem a l'espera de rebre l'informe integrat de la Ponència Ambiental, no sabem si serà favorable o no, si demanaran modificacions del projecte, però en qualsevol cas, estudiarem tot allò que sigui legalment possible per intentar aturar el projecte», ha destacat Ollés. L'Ajuntament estudiaria presentar recursos o al·legacions addicionals contra la instal·lació de la planta. Així mateix, l'alcalde ha expressat que confia en els organismes competents per determinar si es compleixen totes les garanties ambientals per permetre la implantació de la planta. «Si veuen que tot està correctament i fan un informe favorable, crec que serà difícil aturar el projecte», ha indicat.

La promotora declina pronunciar-se

La planta de compostatge, promoguda per l'empresa Ecompost de l'Ebre i amb vinculacions societàries amb escorxadors com Padesa preveu tractar 25.000 tones anuals de gallinassa per convertir-les en compost orgànic comercialitzable per a l'agricultura ecològica. Segons els seus assessors tècnics, la planta s'ha ubicat en aquesta zona per gestionar i transformar els fems que produeixen les nombroses granges d'aviram existents, evitant així el seu abocament i episodis de contaminació. A més, neguen l'ús de purins i argumenten que, en el seu disseny, les instal·lacions preveuen la gestió d'aigües pluvials en casos de forta precipitació. Consultada per l'Agència Catalana de Notícies (ACN), prèviament a la consulta, la promotora ha declinat pronunciar-se sobre el resultat de la votació.