Tres projectes canviaran, en major mesura o menor, la fesomia d'algunes zones de Reus aquest estiu. Alguns s'inclouen en els grans canvis que ha de viure la ciutat quan les obres anunciades, o en alguns casos amb els primers tràmits iniciats, vegin la llum. El que es troba més avançat és la reforma del passeig de la Boca de la Mina, al qual segueix la construcció de les noves parades d'autobús per treure'n de la plaça de les Oques i les obres de vianalització del raval de Santa Anna.
En el primer cas, el canvi ja és visible després que la pandèmia allargués el calendari d'obres. La primera previsió establia l'octubre de 2020 com a data d'obertura. El govern va explicar que l'impacte del coronavirus l'havia posposat fins al mes de desembre —amb l'arribada de la Covid-19 es van congelar els terminis administratius i es van aturar totes les obres de Reus—. Posteriorment es calculava tenir-lo llest el mes de març passat i, finalment, serà «abans de l'estiu».
En concret es calcula que les obres acabin aquestes setmanes, incloent-hi la nova plaça davant de l'escola Mowgli, que farà de punt d'unió dels tres espais. Seguiran adequant-se el Parc de les Olors i el Jardí Agrari del Camp, dues noves àrees adjacents que seran accessibles per al públic «abans de l'agost», després de deixar-los un temps perquè la nova vegetació arreli bé.
Durant el mes de maig també han d'acabar les obres del carrer del Doctor Frias, entre la zona blava de la Biblioteca Central Xavier Amorós i l'Estació Enològica. S'hi ubicaran cinc parades d'autobús que faran servir les línies que connecten Reus amb la resta de pobles i que ara fan parada a la plaça del Nen de les Oques.
El trasllat, que administrativament depèn de la Generalitat, s'ha de fer efectiu el mes de juny, a excepció de les línies Reus-Salou i Reus-Castellvell-Almoster, que seguiran aturant-se a la plaça de les Oques perquè no hi tenen ni l'inici ni el final de línia. Entre finals d'estiu i la tardor han d'haver-se executat dos projectes més, en aquest cas, dos dels que el govern més ha destacat com a primeres passes de la Reus dels pròxims anys.
L'estiu, punt d'inflexió per diversos projectes de Reus
Per una banda, les obres de vianalització del raval de Santa Anna. Es van preveure «passat Setmana Santa» per no interferir en les processons en cas que se'n poguessin celebrar. Actualment, comerciants i veïns resten a l'espera que es posin en marxa. Amb un calendari d'entre tres i quatre mesos han de deixar el tram que va del carrer de Santa Anna a la plaça del Prim a un sol nivell, amb una pilona intel·ligent que prohibeixi la circulació dels vehicles que no siguin de residents afectats o d'emergències.
En paral·lel, «es treballarà» perquè la pilona que actualment hi ha al carrer de Santa Anna, i que a partir de les onze del matí impedeix accedir en cotxe fins a la plaça del Prim, s'acabi traslladant a la plaça de Catalunya. No es preveu que aquest canvi vagi lligat ni a l'inici ni al final de les obres, però es preveu implementar-lo per fer una transició prèvia a les obres d'aquest segon tram del raval, que ha d'acabar seguint les passes del primer, en principi, durant l'any vinent.
«Passat l'estiu» s'ha de posar en marxa el Centre Social El Roser. L'equipament s'ha de convertir en el centre neuràlgic de l'atenció social de la ciutat. Tant del menjador social que actualment Càritas gestiona al carrer de Francesc Bartrina, com de la xarxa d'aprofitament d'aliments, com de l'allotjament d'urgència que ara es deriva, principalment, a la Fonda Suïssa.
En una fase anterior es troba el Pavelló del Molinet. La redacció del projecte es va adjudicar, finalment, el setembre del 2020, amb la previsió que s'acabés durant el primer quadrimestre del 2021. L'equipament esportiu, a mig camí entre els polilleugers i el Pavelló Olímpic municipal, es construirà annex a l'IES Roseta Mauri.
Durant aquest mandat, però sense calendari, hi ha d'haver més canvis substancials, un d'ells al passeig de Mata. A principis de març, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, afirmava que «el projecte es presentarà pròximament». Implicarà la construcció d'un aparcament soterrat i alguna reforma en superfície, i deixarà pendent d'un acord amb Adif la construcció d'una passarel·la que connecti el barri Gaudí amb el passeig a través de l'estació de trens. La mateixa empresa estatal amb qui s'ha de coordinar la reforma del pont que connecta el barri amb l'avinguda dels Països Catalans i que, segons l'alcalde reusenc, està «a punt de caramel».
Dos nous parcs entre enguany i el 2022
La ciutat de Reus comptarà, l'any vinent, amb dos nous parcs públics. El primer serà el parc per a famílies del Roquís, amb uns 15.000 metres quadrats. Després d'adjudicar-se l'any 2019 les obres van començar, però els moviments de terres van detectar problemes que no s'havien previst i es van haver d'aturar.
Després de replantejar-se es van reprendre, incorporant alguna modificació al projecte inicial i un increment del pressupost de 20.000 euros sobre els 153.330,96 euros inicials. Algunes fonts apunten que s'hauria descartat una de les dues àrees esportives i la zona de jocs infantils.
El termini inicial de les obres era de tres mesos, motiu pel qual hauria de ser realitat enguany. Tot i que el parc serà funcional, amb almenys una àrea esportiva i una zona de pícnic amb taules, preveu que s'hi puguin desenvolupar dues fases posteriors per complementar-lo amb el que ara s'ha descartat i un escenari a l'aire lliure.
El segon parc és el de lliscament, amb 900.000 euros de pressupost, i que ha de servir per cobrir l'absència del skatepark del Parc dels Capellans. A la mateixa àrea s'hi projecta ara una zona verda de 13.000 metres quadrats. El calendari actual estableix que les obres comencin el quart trimestre d'aquest 2021 i acabin l'estiu del 2022.
Comptarà amb diferents espais de patinatge, una zona amb equips de cal·listènia i una àmplia zona verda pensada com a reclam i punt de trobada de caminadors, corredors i ciclistes que transitin per les rutes del terme municipal.
Obres engegades per al pròxim mandat
En l'àmbit dels equipaments esportius, el més gran que es planteja a Reus és el complex amb piscina coberta. El govern el va aprovar just abans d'acabar el 2020 i Pellicer, augurava que estaria «ben encarrilada a finals de mandat» en una entrevista a principis de març.
Quan se n'adjudiqui el contracte, la previsió és que la construcció de l'equipament duri tres anys i costi 1,4 milions d'euros a l'Ajuntament de Reus. Els 6,6 milions restants necessaris per finançar-la els aportarà l'empresa que guanyi el concurs, i que explotarà el complex esportiu adjacent al Pavelló Olímpic durant 35 anys.
La mateixa previsió d'haver-se engegat abans que acabi el mandat és la que hi ha per a la intervenció de l'antiga Hispània. A l'actual zona blava de la riera d'Aragó s'hi aixecaran dos edificis de pisos, un dels quals de protecció oficial, amb els baixos per a equipaments municipals i locals comercials, a més d'obrir un nou carrer que connecti el raval de Sant Pere amb la riera d'Aragó.
El que no es compta posar en marxa abans del 2023 és l'actuació prevista al barri del Carme. L'Ajuntament de Reus hi preveu un aparcament soterrat, i la Generalitat la construcció d'un CAP que permeti traslladar-hi un dels dos equips que actualment comparteixen instal·lacions al CAP Sant Pere. També s'hi contemplen edificis de pisos, tot plegat en coordinació amb la Generalitat a través de l'Institut Català del Sol, propietari d'alguns dels solars afectats.
La darrera gran reforma prevista és la de l'àrea que ocupen l'estació d'autobusos i el Mercat del Carrilet, amb el carrer de Rocamora i la connexió amb Mas Iglesias. Tot i haver reafirmat el compromís amb la reforma d'una extensa àrea arran de la pròrroga del tancament del Mercat del Carrilet, es desconeixen els detalls dels canvis que s'hi plantegen i el calendari que pugui tenir sobre la taula el govern de Reus.
Més notícies: