No hi ha sector que romangui en peu o amb les bones xifres d'abans de la pandèmia. Un dels més castigats, de fet, és l'hoteler, que, en conjunt amb els serveis i l'hostaleria, sagna per culpa de l'absència del turisme a Espanya i de les restriccions de mobilitat i el toc de queda. Tant és així que molts hotels han hagut de tancar o presentar ERTOs en les seves plantilles. L'últim traspàs ha estat el del l'Hotel Cortés del carrer de Santa Anna de Barcelona, molt a prop de La Rambla.
Fins ahir mateix era propietat de l’empresari Rafael González, però, tal com publicava el mitjà 'Expansión', l’ha adquirit Nitsba Group per 9 milions d’euros. L'establiment té dues estrelles i 44 habitacions, fet que el nou propietari, que és una firma israeliana especialitzada en gestió d'actius, vol canviar per tal de remodelar-lo. Altres inversos, però, haurien participat en converses amb els antics gestors de l'hotel per tal de gestionar possibles vendes.
Negocis pendents a la ciutat comtal
Barcelona, per la seva banda, té operacions similars de compravenda d'hotels sobre la taula, tal com explica 'Tot Barcelona', tot i que per al moment estarien per resoldre. La del Fairmont Rei Joan Carles I de la Diagonal per només 1 euro –més tot el deute que arrossega– o l’Hotel Mandarin Oriental del Passeig de Gràcia serien alguns exemples.
Els hotels de Barcelona són els més afectats d'Espanya per la Covid, segons un estudi de STR i Cushman & Wakefield. Fa aproximadament un mes, el Gremi d’Hotels de Barcelona recordava que 3 de cada 4 hotels continuen tancats i, per això, reclama urgentment ajudes per fer front a les amenaces que es presenten.
En paral·lel, el sector ferroviari de CC.OO. de Galícia lamenta la decisió que atribueix a Renfe de «no recuperar» les connexions nocturnes amb Madrid i Barcelona que es prestaven mitjançant els trens hotel. Així ho va aprovar en una resolució en el tancament del seu congrés autonòmic, després del qual critica que després de «múltiples intents de suprimir-los», l'empresa «aprofita la crisi de la Covid per a donar el tancament definitiu a aquests serveis».
En cas de confirmar-se aquesta supressió, adverteix, «la pèrdua d'ocupació a Galícia suposaria entorn de més de 100 llocs de treball, 46 d'ells directes, bona part dels quals estan actualment en ERTO».
El que va sortir reelegit com a coordinador del sector ferroviari de CC.OO., Gregorio Bermejo, subratlla que aquests serveis són «fonamentals» per a Galícia i que moltes persones opten per aquest sistema de transport «per ser un mitjà menys agressiu» i un estil de viatge «més tranquil i respectuós amb el medi ambient».