Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una reunió informativa amb les famílies sobre el servei de menjadors educatius.

El Vendrell compleix cinc anys oferint menjadors socials per alumnes amb risc d'exclusió

Se'n beneficien un total de 26 alumnes d'ESO de la ciutat

Una reunió informativa amb les famílies sobre el servei de menjadors educatius.
Una reunió informativa amb les famílies sobre el servei de menjadors educatius. | Ajuntament del Vendrell
 

El servei de menjadors educatius contra l'exclusió social que ofereix l'Ajuntament del Vendrell pels alumnes de primer i segon d'ESO dels instituts públics compleix ja cinc anys. Aquest servei es va posar en marxa el curs 2015-2016 com una prova pilot perquè els alumnes que es beneficiaven d'una beca de menjador durant la primària, poguessin seguir tenint un àpat garantit al seu pas a la secundària.

En aquell, vint alumnes dels instituts públics del Vendrell es van beneficiar del servei, que es va impulsar al menjador de l'Institut Baix Penedès. A més de l'àpat, s'oferia un acompanyament per aquests alumnes. L'any següent, el curs 2016-2017, es va afegir un nou grup de l'Institut Mediterrània, amb el qual el nombre de beneficiaris va créixer. Actualment, en el seu cinquè any de vida, el servei compta amb 26 alumnes de primer i segon d'ESO, que es reparteixen en aquests dos centres.

 

Aprenentatge i servei a la comunitat

Es tracta de nois i noies que són derivats pels Serveis Socials del Vendrell, un cop es veuen mancats de la beca menjador que tenien durant la primària. La iniciativa es fa mitjançant un treball transversal de les regidories d'Educació i Serveis Socials, ja que, a banda de garantir l'àpat diari, també es combinen processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat. Així, un cop han dinat, els alumnes s'organitzen per recollir i netejar els coberts i l'espai.

També tenen una estona d'esbarjo, abans de rebre un suport educatiu i un aprenentatge que té l'objectiu que es puguin aplicar a un servei de la comunitat. El servei es desenvolupa entre les tres i les cinc de la tarda, i els alumnes compten amb l'acompanyament de monitors de la Ballaruga. Des de l'Ajuntament del Vendrell destaquen que aquest és «un projecte únic de país que va néixer per una necessitat social de garantir un àpat i que es complementa amb un acompanyament educatiu, que serveix per fer una transició del pas de primària a secundària».