El Vendrell ja ha definit com ha de ser el futur Parc del Botafoc, un espai cèntric que ha de servir per a «unir els diferents barris i els ciutadans» en un autèntic «refugi climàtic, que tingui una gran xarxa d'arbres i ombra», segons la regidora de Medi Ambient, Núria Rovira.
L'Ajuntament ha presentat aquest dijous 3 de juny l'avantprojecte del parc, una de les actuacions més ambicioses que la ciutat ha d'encarar els pròxims anys, amb la idea de tenir un espai «de confluència i relacions socials que sigui un pulmó pel municipi», en paraules de Rovira. Per a l'alcalde, Kenneth Martínez, aquest ha de ser el «Central Park» del Vendrell, un espai que formi «part integral del nucli» i permeti sortejar la separació que provoca la riera de la Bisbal.
Quatre hectàrees amb una xarxa d'arbres i camins
L'avantprojecte del parc ha estat elaborat per Green Effect Paisajistas, que ha incorporat les aportacions que va fer la ciutadania al procés participatiu del 2017. Anna Terricabras, enginyera tècnica de Green Effect, ha remarcat que «en pocs municipis es pot trobar un espai verd tan gran, de quatre hectàrees, que estigui a tocar del nucli antic», la qual cosa suposa una gran oportunitat.
Terricabras ha explicat que una de les parts importants serà la plantació de nou arbrat, per generar moltes zones d'ombra i cobertura. Entremig s'obriran diferents clarianes on hi haurà les zones d'oci infantil, els equipaments esportius (pista d'skate i de bàsquet) i una gran esplanada on es podran fer concerts, fires o esdeveniments. També hi haurà una zona d'esbarjo per a gossos i diferents places, com la que hi haurà al costat de la torre del Botafoc. Una xarxa de camins de sauló unirà tots aquests punts.
Un parc amb dos nivells i un aparcament soterrat
El nou Parc del Botafoc mantindrà els dos nivells que hi ha actualment, però projecta diverses escales i rampes per a connectar-los. També es preveu una zona d'elements lúdics aprofitant el desnivell, com ara tobogans o un rocòdrom. El parc tindrà diversos accessos, un dels quals es farà a través d'una nova passera que permetrà sortejar el torrent del Culleré.
Durant el procés participatiu, des de sectors com el del comerç es reclamava no perdre les places d'aparcament que ara hi ha a la zona. L'avantprojecte mira de donar solució a aquesta petició amb un aparcament soterrat que ocuparia l'espai que hi ha a sota la gran esplanada. La intenció de l'Ajuntament és que el parc estigui sempre obert i no es tanqui de nit.
Els fons europeus
Un cop presentat l'avantprojecte, està previst que aquest 2021 es liciti la redacció del projecte, que podria estar llest d'aquí a un any. Després ja es faria la licitació de les obres. Kenneth Martínez ha avançat que el nou parc podria ser una realitat el pròxim mandat, és a dir, entre els anys 2023 i 2027. La inversió prevista és d'1,5 milions d'euros, per la qual es mirarà d'obtenir diferents subvencions, com la dels fons europeus anti-Covid. Tot i això, el batlle ha apuntat que el projecte es desenvoluparà, amb ajudes o sense.