Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'Escola de Música Pau Casals del Vendrell.

El Vendrell pagarà 2,4 milions d'euros per tancar el litigi de l'Escola de Música

Es tracta de la indemnització a la constructora per les obres complementàries i els interessos

L'Escola de Música Pau Casals del Vendrell.
L'Escola de Música Pau Casals del Vendrell. | BP Diari
 

L’Ajuntament del Vendrell portarà a aprovació, al ple extraordinari d’aquest divendres 27 de desembre, un pagament de 2,4 milions d’euros a la mercantil Escola de Música i Auditori Plaça Tívoli SL en concepte d’indemnització per les obres que l’empresa va fer corresponents al projecte complementari del 2009. Aquesta xifra inclou els 1,9 milions d’euros de les obres i els interessos financers. El consistori ja tenia reservats aquests diners des de feia temps —en previsió d’haver de fer aquest pagament—, en una partida provinent del cànon de cinc milions d’euros de la constitució de la nova empresa d’aigües.

Aquest import ha estat acordat per les diferents parts en litigi, que són la mercantil Escola de Música i Auditori Plaça Tívoli, l’administració concursal de Vicsan Torredembarra SA, el banc BBVA i l’Ajuntament del Vendrell. Fonts municipals apunten que amb aquest acord es tancarà el litigi que en el seu moment es va obrir per l’anul·lació del segon contracte de l’escola de música, que suposava un sobrecost de 30 milions d’euros pel consistori.

Litigi per la indemnització a la mercantil

Quan l’Ajuntament del Vendrell va anul·lar la revisió del contracte, l’empresa concessionària va reclamar una indemnització de 22 milions d’euros, agafant com a base les xifres del segon contracte. Des del consistori, per contra, donaven per extingit aquest segon contracte, amb el qual fixaven una indemnització basada en el primer, que se situava entre els dos i els tres milions d’euros. L’empresa, disconforme, va recórrer a la justícia, i el consistori va aturar, el 2015, els pagaments mensuals en concepte de lloguer i manteniment que hi havia per l’escola de música.

Escola de Música del Vendrell
Interior de l'Escola de Música Pau Casals. | Escola de Música Pau Casals
 

El Jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona va donar la raó a l’Ajuntament del Vendrell el maig del 2017. La mercantil va presentar al·legacions aleshores al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) però va rebaixar les seves pretensions i va fixar uns paràmetres econòmics més baixos. Finalment, les diferents parts van acordar el passat novembre una indemnització de 2,4 milions per les obres i els interessos, que suposaria posar al dia els pagaments dels últims quatre anys, agafant de base el primer contracte.

Sense llicència ambiental

De la xifra final s’han restat diverses quantitats en concepte del manteniment que l’Ajuntament ha hagut d’assumir aquests anys, i també per donar solució a diferents deficiències de l’escola que van quedar pendents de resoldre. Una d’elles és obtenir la llicència ambiental, que l’edifici no té. Per a aquesta finalitat s’han reservat prop de 100.000 euros. Aquest acord també suposaria retornar definitivament al contracte inicial del 2006.

Des de l’oposició han mostrat els seus dubtes sobre la qüestió. Josep Maria Llasat, de Pel Vendrell Primàries, s’ha preguntat per què aquest ple s’ha convocat un 27 de desembre, apuntant a una possible voluntat del govern municipal de fer «que passi desapercebut». També ha reiterat les crítiques per la revisió del contracte que es va fer el 2009, amb mancances com l’informe d’intervenció, i per la manca de la llicència ambiental.

Benet Jané i Carlota Baldrís, en la inauguració de la nova escola, el 2009.
Benet Jané i Carlota Baldrís, en la inauguració de la nova escola, el 2009. | BP Diari

 

D’un cost de nou milions, a un cost de 44 milions

La construcció de la nova Escola de Música Pau Casals es va acordar el 2006, en un projecte inicial que tenia un cost de 4,6 milions d'euros. En aquell moment el govern local estava format per PSC i PP, amb Helena Arribas d’alcaldessa. Vicsan va guanyar la licitació, i el pagament de les obres es va acordar amb un contracte a 30 anys en el qual el consistori pagava 24.500 euros mensuals. El cost al final d’aquests 30 anys, sumant la construcció, el manteniment i els interessos, havia de ser de prop de nou milions d’euros.

L’any 2009, amb l’escola ja molt avançada, l’Ajuntament del Vendrell va fer una revisió del contracte inicial per incloure unes despeses no previstes inicialment, referents a diferent mobiliari, la il·luminació i l’equip audiovisual. En aquells moments, CiU governava en minoria, amb Benet Jané d’alcalde. Aquests treballs addicionals es van quantificar en prop de dos milions d’euros. El nou contracte es va ampliar fins als 35 anys, amb un pagament mensual de 25.100 euros. Però en aquest es preveia un increment progressiu al llarg dels 35 anys que feia que el cost al final de tot es disparés fins a 44 milions d’euros. La revisió del contracte es va aprovar per unanimitat de tots els regidors en un ple municipal aquell any 2009.

Sobrecost «injustificat» de 30 milions

No va ser fins al setembre del 2014 quan el regidor Albert Solé, que havia entrat aquell mandat al capdavant de Cultura, va detectar els perjudicis que tenia aquest segon contracte pel consistori. El govern local —conformat aleshores per un quadripartit de PSC, CiU, ERC i PP, amb Martí Carnicer d’alcalde— va quantificar un sobrecost de prop de 30 milions d’euros totalment «injustificat», i va portar al ple l’anul·lament d’aquest segon contracte. Així es va aprovar, també per unanimitat.

Mesos després, la Comissió Jurídica Assessora, un òrgan depenent de la Generalitat, avalava la decisió del consistori, constatant els defectes en el control que hi havia hagut en el procés. Aquests defectes eren que no s’havia fet cap informe per part de l’interventor avisant del cost desproporcionat del contracte, i que tampoc s’havia avisat a la Comissió Jurídica Assessora, un tràmit imprescindible i vinculant per modificacions de contractes superiors al 20% o de més de sis milions d’euros, com ho era la de l’escola de música.

Va ser aleshores quan la mercantil Escola de Música i Auditori Plaça del Tívoli, hereva de la desapareguda Vicsan, va iniciar el litigi per rebre una indemnització per l’anul·lació del contracte. Les seves pretensions inicials de basar-se en el segon contracte es van rebaixar quan la justícia va donar la raó al consistori. Ara, el pagament acordat és de 2,4 milions d’euros.