La consellera de Salut, Alba Vergés, ha celebrat l'estabilització de la pandèmia després que hagin baixat de nou el número de contagis diaris, i ha defensat la importància de fer cribratges massius per arribar a «doblegar la corba». «No només ens serveix estabilitzar l'epidèmia, sinó que hem de tenir capacitat de reduir», ha remarcat la consellera, apuntant que la mobilitat actual de la gent en ple mes d'agost fa que el control de la malaltia sigui «de molt difícil gestió».
Vergés ha destacat l'exemple de Santa Coloma, on s'estan fent tests PCR massius i la taxa de reproducció ha passat d'1,24 a 0,85 en una setmana. La consellera ha confirmat que els pròxims cribratges generals es faran al barri de Torre Baró i a la zona del Besòs de Barcelona, a partir d'aquest cap de setmana.
Anticipar-se per doblegar la corba
En una visita al cribratge massiu del CAP Llatí de Santa Coloma de Gramenet, Vergés ha demanat no centrar l'atenció en la situació diària de la pandèmia, sinó en l'evolució que està mostrant la malaltia. «Cal actuar com més aviat millor, ser proactius, baixar les taxes de reproducció amb l'objectiu de baixar la incidència, acabar doblegant corbes i anar cap a una tendència decreixent», ha subratllat, defensant l'eficàcia dels PCR massius fets al Vallès, Vilafranca i Santa Coloma.
En aquest sentit, ha destacat que els cribratges generals de les últimes setmanes estan permetent recollir nombroses dades de casos positius de Covid-19 asimptomàtics que «difícilment es podrien privar si no es resseguissin les cadenes de transmissió». «És una carrera de fons que preveiem mantenir moltes setmanes», ha afegit la consellera.
Reducció de la taxa de contagi a Santa Coloma
En el cas dels dispositius desplegats als barris Llatí i Fondo de Santa Coloma de Gramenet, des de dilluns a la tarda i fins aquest dimecres a primera hora s'havien fet 1.500 PCR amb una incidència de positius de l'1,5%. La crida es focalitza en uns carrers concrets on Salut havia constatat diferents brots de Covid-19 i es demana a prop de 15.000 veïns que s'acostin a fer-se la prova —4.900 a Llatí i 8.000 a Fondo—. La previsió del Departament és que al llarg d'aquesta setmana es practiquin, en total, aproximadament 4.500 PCR.
Pel que fa a l'evolució de la taxa de contagi en aquesta ciutat, Vergés ha celebrat que ha passat de l'1,24 la setmana passada a ser de 0,85 actualment. «Estem girant tendències, però el nombre de casos continua sent alt i el risc de rebrot és alt», ha assegurat la consellera, assenyalant de nou el cribratge massiu com a estratègia per abaixar la incidència de la covid.
Al seu torn, l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlón, ha fet una crida a la població a mantenir les mesures de prevenció encara que els veïns obtinguin un resultat negatiu a la PCR que es facin aquests dies. «Si fem les proves però després la gent no segueix les normes sanitàries per evitar la propagació, malament rai», ha apuntat l'alcaldessa, que ha remarcat que la PCR ofereix «una foto fixa que pot canviar si no s'activen els mecanismes de prevenció».
Torre Baró i Besòs, pròxims cribratges massius
D'altra banda, la consellera de Salut ha confirmat que els pròxims dies el Departament desplegarà cribratges massius a Barcelona. Aquest cap de setmana —previsiblement dissabte— començarà a fer PCR a veïns del barri de Torre Baró, al districte de Nou Barris, mentre que la setmana vinent se centraran en alguns punts de la zona del Besòs.
Vergés no ha donat més detalls de cap dels dos operatius i s'ha limitat a dir que cadascun dels cribratges massius «s'adapten a la idiosincràsia de la malaltia a cada municipi». Segons la consellera, s'estan celebrant les últimes reunions per definir exactament com seran aquestes proves generalitzades i concretar quin perfil de població és el que hauria d'acudir-hi.