Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera Alba Vergés amb una carpeta de Salut a les mans parlant al micròfon

Vergés insisteix: «Demanem que la ciutadania rebaixi la interacció social»

«Continuem amb una pressió assistencial altíssima, però millorem els indicadors», ha dit la consellera de Salut | Salut titlla «d'impressionant» el descens de casos a Catalunya

La consellera Alba Vergés amb una carpeta de Salut a les mans parlant al micròfon
La consellera Vergés ha reconegut que la previsió és que els hospitalitzats segueixin augmentant | Cedida

El Govern torna a insistir: limitar la interacció social és un imperatiu per doblegar la corba de la Covid-19 a Catalunya. Si més no, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat de nou aquest migdia «rebaixar la interacció social» perquè, segons ha indicat, «continuem amb una pressió assistencial altíssima». 

Tot i remarcar que «els indicadors de la pandèmia milloren», la màxima responsable de Salut ha indicat que la situació actual continua essent crítica. En aquest context, Vergés ha assegurat no entendre la decisió de Salvador Illa de deixar la seva responsabilitat al capdavant del ministeri de Sanitat per dedicar-se a preparar la campanya del 14-F a Catalunya. «En un context de tercera onada a Espanya, és inaudit que el ministre de Sanitat deixi el càrrec. L'entorn és preocupant, sobretot a l'estat, on el virus està descontrolat», ha relatat. 

La mateixa Vergés també ha anunciat que el Govern ha aconseguit posar en marxa un dels grans reclams del servei sanitari: el nou hospital satèl·lit a Bellvitge. «Avui s'ha posat en marxa el nou hospital satèl·lit a Bellvitge. És el primer que s'obre i properament ho faran el de Can Ruti, el de l'Arnau de Vilanova i el del Broggi. Construïts en temps rècord, serviran per esponjar», ha explicat la consellera de Salut

D'altra banda, ha expressat la seva «preocupació» per la situació que es viu a l'entorn europeu i, especialment, per la corba «disparada i descontrolada» a l'Estat. Vergés ha reconegut que a Catalunya s'han contingut els casos però ha alertat que no és «un nucli aïllat». Així, ha reconegut que cal estar «molt vigilants» als efectes que pugui tenir la variant britànica perquè no canviï els escenaris en les properes setmanes.

.

Vergés ha explicat que les xifres d'incidència de la Covid han millorat però no la situació assistencial, que ha insistit que continuarà empitjorant i seran «setmanes complicades». Ara, hi ha 684 pacients ingressats a les UCI amb covid i fins a 1.044 si es tenen en compte altres patologies, gairebé un 70% del total. Més enllà de Catalunya però, ha assegurat que segueix amb preocupació l'evolució a Europa i l'Estat i ha mencionat especialment el País Valencià. «No podem pretendre ser un nucli aïllat», ha dit.

En aquest sentit, el coordinador de la unitat de seguiment de la covid a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha considerat «impressionant» que amb l'arribada de la variant britànica i la situació general a l'Estat, Catalunya estigui contenint el virus baixant dels 4.000 casos i amb una Rt per sota d'1. En aquest sentit, ha reconegut l'«esforç» dels ciutadans i el fet de no haver necessitat «mesures extremadament estrictes» per aconseguir-ho.

També la consellera ha reivindicat aquest esforç i ha assegurat que també l'està fent el Govern. En aquest sentit, ha contraposat el nombre de proves que es fan setmanalment a Catalunya, unes 374.000 la darrera setmana, amb el que fan altres territoris de l'Estat, com Madrid o Andalusia, on ha afirmat que es fan 140.000 i 180.000, respectivament.

En tot cas, Vergés ha insistit en l'alerta per la nova variant britànica i la situació que es viu al voltant del territori català. A Catalunya, ha explicat que s'han confirmat una seixantena de casos de la nova soca i que n'hi ha 41 més en estudi. Vergés ha confirmat que ja s'està donant transmissió a Catalunya, sense necessitat que hi hagi connexió amb persones o viatges provinents del Regne Unit. Per això, ha dit que observant el que ha passat en altres països caldrà vigilar si pot acabar modificant els escenaris actuals a Catalunya i l'impacte assistencial.

Una petita crida a l'optimisme

Per tancar la roda de premsa, Jacobo Mendioroz ha fet una petita crida a l'optimisme en assegurar: «La majoria de les regions estan baixant, però encara no acaben de posar-se per sota d'1 les Terres de l'Ebre, Barcelona i l'Alt Pirineu». Tot i això, el mateix secretari de Salut ha explicat que la situació no està, ni de bon tros, estabilitzada i que «hi ha un augment d'incidència en tres llocs concrets: Olot, la Vall d'Aran i algunes zones del Montsià».