La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reivindicat que el seu model sanitari és ja molt diferent del construït per la «sociovergència» quan manava a la Generalitat, a les diputacions i als ajuntaments. Aquell sistema, ha dit, «es va fer amb mirada d'home, amb mirada de metge i del poder que hi havia en aquell moment».
«Ara hi ha una gran diferència» ha assegurat durant el torn de rèplica en el marc del debat al Parlament sobre la situació sanitària. D'altra banda, la consellera també ha aprofitat per recriminar el «circ» que hi ha a Madrid, on el govern espanyol i el de la comunitat només es posen d'acord en «un escenari ben bonic ple de banderes». «Aquesta és la resposta i la seva lleialtat que donen a la ciutadania?», ha preguntat.
Vergés ha defensat que l'actual sistema de salut està basat en la universalitat de la salut i en el territori, i ha subratllat que s'ha acabat amb situacions com les del cas de Innova a Reus. «Volem deixar algunes rèmores del passat que han fet mal al nostre sistema sanitari», ha reconegut. També ha assegurat que durant la pandèmia no han tingut «cap recança» a l'hora de parlar amb totes les administracions. «No hem deixat mai cap cadira buida», ha indicat.
Així les coses, també ha aprofitat per recriminar a l'Estat la mala gestió de l'Ingrés Mínim Vital o que no es reguli un permís per cura d'infants quan aquests s'han de confinar. En canvi, ha lamentat que els pressupostos incloguin una despesa militar de 20.000 MEUR. «Nosaltres som un país que defensem les ciències de la vida i de la salut, i no la indústria militar», ha etzibat.
Ha parlat sobre la situació a la primària
Sobre la situació de l'atenció primària, Vergés ha reconegut que s'està treballant ara per recuperar presencialitat i reduir aquestes visites que s'estan fent telefòniques. «En això estem, estem dotant la primària d'aquesta capacitat organitzativa i de recursos perquè pugui adaptar-se», ha assenyalat. Ara bé, ha demanat no caure en l'error de criticar qualsevol inversió que es faci fora de l'atenció primària, com ara la que es fa en hospitals o nous annexos, ja que segons la consellera, «tot és necessari».
Pel que fa a les protestes de professionals, ha volgut fer un reconeixement a la figura dels residents, i ha subratllat que hi ha «molt camí per recórrer» en les seves retribucions i en la dels professionals en general. «Però estem en el context que estem», ha lamentat.