Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona caixera treballant en un supermercat

Ves amb compte: podrien treure't part del sou al treball per un motiu que no sabies

T'hauries de preocupar si a la teva pròxima nòmina detectes algun tipus de retallada

La polèmica està servida. Els treballadors podrien veure retallat el seu sou per alguna raó que possiblement desconeixen. Darrere d'aquesta mesura, hi ha una sentència del Tribunal Suprem.

S'hi estableix que l'arribada al lloc de treball de manera tardana i sense causa justificada pot arribar a ser penalitzat. S'imposaria una disminució del salari. És un tema que està generant molta controvèrsia en l'àmbit laboral, recull Economia Digital.

Amb raó, ja que les empreses volen que els empleats compleixin amb els horaris pactats. Per la seva banda, els sindicats defensen els drets dels treballadors, i entenen que els retards no s'han de castigar amb reduccions a les nòmines.

El cas concret que assenyala aquesta web fa referència a una denúncia presentada per una companyia de 'call center'. L'Audiència Nacional va fallar a favor seu i va donar suport a la seva decisió de fer disminuir el salari d'un empleat. Ho farà en proporció a les hores no treballades per la seva poca puntualitat.

Com era de suposar, al voltant d'aquesta notícia s'ha produït un enrenou enorme. Principalment per la interpretació que es fa de les normatives laborals i de protecció dels drets dels treballadors.

El temps no treballat no ha de ser remunerat

El Tribunal Suprem esgrimeix que el període de temps que no s'ha treballat no es pot adquirir la condició de temps de treball. Es refereix quan darrere d'aquest s'hi amaga la impuntualitat del professional. Per tant, consideren que no s'ha de beneficiar de la remuneració que li correspondria.

La decisió dels tribunals ha obligat els sindicats i advocats laboralistes a mobilitzar-se. Entenen que aquest tipus de mesures suposen una conducta il·lícita i un abús de dret. Així, doncs, d'alguna manera contradiu el que recull l'Estatut dels Treballadors a l'article 58.3.

Persona teclejant en un ordinador a la feina
Arribar tard al treball es pot penalitzar amb una disminució del salari | Getty Images

En aquest apartat, la llei indica que no es poden imposar sancions que comportin la reducció de les vacances ni la disminució dels drets de descans o multes salarials. Diferents corrents entenen que una rebaixa salarial pot ser considerada una mena de multa salarial, cosa que impedeix la normativa. Els sindicats defensen que aquest tipus de conductes són il·legals i poden ser objecte de denúncia i impugnació.

En quin punt es troba la denúncia

L'Audiència Nacional s'havia encarregat de jutjar en primera instància aquest cas. Tot i això, a causa del recurs plantejat pels sindicats es va reobrir. Però, el Tribunal Suprem es va encarregar de confirmar la primera sentència i va tornar a donar la raó a l'empresa de 'call center'.

Els dos tribunals defensen que el salari remunera el temps de treball efectiu o el període de descans reconegut com a temps de treball. Per això, consideren que les hores no treballades no puguin adquirir aquesta condició i per tant no hi hagi obligació de pagar-les.

Quines són les sancions per arribar tard?

Els retards a la feina es poden penalitzar de tres maneres diferents. Amb la sentència del Tribunal Suprem es pot incloure el descompte del salari corresponent al període no treballat. En lloc de considerar-ho un càstig, ho justifiquen com una compensació a la companyia que va perdre productivitat.

Quan es tracti d'un problema reiteratiu, que es produeixi de continu, l'empleat pot ser amonestat i sancionat. Afectaria tant la feina com el sou. A les empreses, amb unes relacions laborals fluides, l'advertiment es faria arribar de manera amistosa.

Grup de treballadors parlant en una oficina
Les contínues faltes de puntualitat poden conduir a l'acomiadament | Getty Images

La sanció es produiria quan l'incompliment d'horari es considerés una falta greu. Fos pel temps de retard o per la freqüència. Per acabar, es podria contemplar la possibilitat de l'acomiadament sense indemnització. Així ho recull l'article 54 de l'Estatut dels treballadors. Les faltes d'assistència o puntualitat repetides i injustificades poden ser motiu d'acomiadament disciplinari.