Localitzat el primer niu de vespa asiàtica a l’Alt Penedès

La troballa s’ha fet al municipi de Santa Margarida i els Monjos i corrobora l’extensió cada cop més ràpida d’aquest insecte invasor per tot Catalunya, tot i que no es troba a tot arreu encara

La vespa asiàtica continua estenent-se per tot Catalunya i cada cop són més les comarques que confirmen la seva presència. Ara ha estat el torn de l’Alt Penedès, on s’ha localitzat el primer niu d’aquest insecte invasor i depredador d’abelles. Concretament, la troballa s’ha fet en un arbre ubicat a la ribera del Foix, al municipi de Santa Margarida i els Monjos. 

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha confirmat el primer niu de vespa asiàtica en aquesta comarca. La institució recorda que es tracta d’una espècie «plenament instal·lada» a Catalunya i que la seva propagació depèn de la climatologia que hi ha cada any.

En aquest sentit, la Generalitat destaca el cas del Vallès Oriental, comarca que va detectar el seu primer niu de vespa asiàtica l’any 2015, però no va ser fins el 2018 quan es va corroborar la seva presència permanent i definitiva. El protocol indica que, juntament amb la col·laboració dels apicultors, s’eliminen els nius i es capturen les abelles reines amb paranys. 

Els nius de les vespes asiàtiques són molt grossos | Cedida

 

Extensió imparable d’una espècie perillosa per a la fauna local

L’extensió de la coneguda popularment com a ‘vespa assassina’, també asiàtica o velutina, és imparable a Catalunya  i cada cop són més els ruscs que es troben arreu del territori. La seva arribada preocupa i molt als experts ja que pot comportar greus conseqüències, sobretot pels animals del nostre entorn, ja que aquesta espècie devora les vespes autòctones, però també perquè la seva picada és perillosa pels al·lèrgics al verí d’aquests insectes.

Aquesta vespa, que va arribar a França l’any 2004 en un carregament de ceràmica per a jardineria provinent de la Xina, s’ha anat estenent pel nostre país i els Agents Rurals ja han detectat aquesta espècie en 10 comarques catalanes.  En concret, el  Bages, Berguedà, Vallès Oriental, Maresme,  Vallès Occidental, Barcelona Ciutat, Maresme, Baix Llobregat, al Baix Penedès (concretament a Segur de Calafell) i ara a l’Alt Penedès.