Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Raval Santa Anna de Reus a l'altura del carrer de Santa Anna, amb senyals que prohibeixen circular-hi

La vianalització del raval de Santa Anna es retarda fins «a la tardor» i inclourà càmeres de vigilància

Urbanísticament s'actuarà al primer tram, tot i que s'instal·laran càmeres i pilones intel·ligents a un radi més gran

Les obres per vianalitzar la primera fase del raval de Santa Anna de Reus es faran a la tardor i acabaran a principis del 2022. Aquesta és la previsió actual, després que a finals del 2020 s'anunciessin per «passat Setmana Santa». El projecte compta amb 429.645,42 euros de pressupost i un termini d'execució de quatre mesos des del moment que es formalitzi el contracte.

Les obres es van pressupostar, inicialment, amb 210.000 euros, als quals s'han sumat l'IVA i tot el projecte de mobilitat i mobiliari que no s'incloïa inicialment. Tant pel que fa a les estructures de fusta amb vegetació que s'instal·laran al tram de raval on es faran les obres, com a les sis pilones intel·ligents amb lector de matrícules, càmeres de vigilància i punts wifi.

Aquest dimecres s'ha fet públic el projecte a través de l'aprovació amb caràcter d'urgència. Això implica que el període d'exposició pública, durant el qual es poden presentar al·legacions, queda escurçat a quinze dies. Serà passat aquest termini, i resoltes les al·legacions si n'hi hagués, quan es licitaria el projecte d'obres.

Els tràmits que haurà de seguir l'expedient, per tant, fan que el calendari per començar les obres se situï «a la tardor» segons fonts municipals. Les mateixes fonts apunten que «l'Ajuntament ha adaptat el calendari d'obres a la presentació del projecte per part de l'empresa, tenint en compte les adequacions a la pandèmia» entre altres condicionants.

Lectors de matrícules i càmeres de vigilància

El projecte que s'ha fet públic ara contempla instal·lar sis pilones intel·ligents, amb una càmera de vigilància a l'altura de cada pilona i un punt wifi. D'aquests grups se n'instal·laran dos a la cantonada del raval de Santa Anna i el carrer de Santa Anna, dos més a la plaça de Catalunya, un altre a la cantonada del carrer de la Mar i el carrer de l'Hospital i un altre al carrer de Sant Llorenç, a la cantonada amb el raval de Jesús.

A més també hi ha previst instal·lar una pantalla informativa sobre l'estat del trànsit a la cantonada del carrer del doctor Robert i el de la Selva del Camp. Les obres s'aprofitaran per renovar 22 metres de clavegueram a la plaça del Prim i per desplegar fibra òptica, que de fet ha de servir perquè operin les càmeres de vigilància i les pilones intel·ligents.

Tal com es va anunciar el desembre de l'any passat, el projecte ha de convertir en «una illa de vianants» el tram del raval de Santa Anna que va del carrer de Santa Anna fins a la plaça del Prim. Es tracta del tram que, fins ara, ja funcionava com un carrer per a vianants a partir de les onze del matí, quan els vehicles deixen de poder-hi circular.

Imatge virtual del projecte del raval de Santa Anna, amb persones passejant i bancs de fusta
El mobiliari urbà i les limitacions de mobilitat convertiran el raval de Santa Anna en un carrer per a vianants | Ajuntament de Reus

El raval de Santa Anna convertit en un passeig

Les obres han de convertir en definitiva la vianalització, deixant el tram a un sol nivell en el que el govern ha definit com «una plaça allargada amb la presència d'elements de mobiliari urbà que fomentin l'ús per a la ciutadania a peu, creïn zones d'estada i que, alhora, siguin vestíbul de les botigues i del patrimoni arquitectònic del carrer». A la memòria del projecte es defineix, repetidament, el concepte de convertir el raval en un passeig.

La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, ha matisat cada vegada que s'ha parlat del projecte que vianalitzar un tram no implica prohibir completament la circulació de cotxes, sinó canviar les prioritats del carrer. En aquest cas, una pilona intel·ligent amb lector de matrícules regularà el pas dels vehicles d'emergències i dels veïns, els únics que podran recórrer aquest tram.

Les voreres actuals es mantindran, i a la calçada es canviarà el paviment per un que sigui «confortable, d'asfalt polit amb àrids de pedra de color rosada per les zones on hi hagin de circular vehicles de manera ocasional». Segons es va destacar quan es va presentar el projecte de reforma, un dels elements que han de guanyar especial protagonisme és el mobiliari urbà.

Els bancs que s'instal·laran quedaran integrats en elements de jardineria creant zones d'estada que, a més, volen servir també de vestíbul per a les botigues de la zona. L'objectiu és «incentivar l'activitat econòmica i a promocionar el patrimoni arquitectònic». Es millorarà la il·luminació de la zona i s'instal·laran llums led per augmentar la sensació de seguretat i comoditat.

Amb tota aquesta filosofia també s'actuarà al segon tram del raval, entre la plaça de Catalunya i el carrer de Santa Anna. Unes obres que ja es van preveure inicialment per l'any vinent. Segons s'havia anunciat, mentre s'executessin les obres del primer tram del raval es redactaria el projecte de les de la segona fase.