Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Personal sanitari posa una vacuna al braç d'un home

La gent no es podrà vacunar durant aquest any ni el 2021: Tota la veritat a la llum

Són paraules de l'investigador Vicente Larraga, un dels tres científics del CSIC que estan desenvolupant una vacuna per al coronavirus.

Personal sanitari posant una vacuna al braç a un home
Les vacunes han de seguir unes fases seqüencials per garantir la seva eficàcia | Catalunya Diari

Els científics treballen a contrarellotge per trobar una vacuna eficaç contra el coronavirus. Ha estat una prioritat des de l'inici de la pandèmia, però sempre s'ha advertit sobre la lentitud en els terminis, ja que el desenvolupament d'una vacuna comporta múltiples estudis i tests que s'han de realitzar abans de poder-la comercialitzar.

Ja sabíem, per tant, que la vacuna tardaria arribar tot i el bon curs que porten les investigacions«La població en general no es podrà vacunar fins al 2022», adverteix amb rotunditat Vicente Larraga, investigador d'una de les tres vacunes contra el coronavirus que desenvolupa el CSIC en aquests moments.

La vacuna desenvolupada per l'equip de Vicente Larraga

La seva vacuna, a diferència de la resta que s'estan desenvolupant al nostre país, és una vacuna d'ADN. Això vol dir que, a diferència de les vacunes d'ARN, no s'introdueix cap virus en l'organisme, sinó una molècula sintètica d'ADN amb gens de la proteïna del virus.

En una entrevista pel diari digital 'Nius', l'investigador explica el motiu pel qual la vacuna tardarà tant a arribar: «Els temps biològics són els temps biològics, no els pots modificar, el procés de desenvolupament d'una vacuna té els seus temps. Ho digui Trump, o ho digui qui ho digui» assenyalava l'investigador en ser preguntat per la pressió que exercien alguns polítics per trobar la vacuna com més aviat millor.

Segons explicava l'investigador, totes les vacunes que s'estan desenvolupant en aquest moment encara estan pendents de la fase 3, que és la fase dels assajos en milers de persones després dels assajos in vitro, amb ratolins i altres animals com poden ser els micos.

El risc d'avançar els terminis de les vacunes

No obstant això, l'investigador ha assenyalat que ja hi ha algunes companyies que estan arriscant per avançar els terminis de la vacuna, tot i no estar comprovat que el seu nivell d'eficàcia sigui suficient.

«Una vacuna val la pena si protegeix almenys al 60% de la població, i aquesta cal fer-la en un temps raonable», assenyalava l'investigador. De fet, Larraga s'ha mostrat contrari a l'actuació d'algunes companyies farmacèutiques que ja han anunciat la producció de milers de dosis de vacunes tot i no comptar amb garanties.

«És bastant arriscat, i és la primera vegada que es fa. Sempre es passa de fase en fase, el desenvolupament d'una vacuna és seqüencial. En aquest moment, s'estan avançant fases. Si surt bé, l'avantatge econòmic que els hi dona és tremend», advertia l'investigador del CSIC.

L'any per a la vacunació de la població sana serà el 2022

L'investigador considera que si se segueixen els terminis estimats i es compleixen amb rigorositat totes les fases de desenvolupament «al llarg de l'any que ve podríem tenir una vacuna amb les dosis suficients per poder vacunar els grups de risc».

No obstant això, la vacuna per a la població en general trigaria una mica més a arribar. «Algú jove i sa, que no sigui de risc, es podrà vacunar el 2022, o a finals del 2021 com a molt aviat», sentenciava l'investigador.