Fa tan sols quatre dies es van complir dos mesos exactes del decret d'estat d'alarma, que va tenir lloc el passat 14 de març. Tot aquest temps, de què ningú a Espanya se n'ha salvat —ni tan sols aquells que van intentar burlar la quarantena perllongant la durada dels seus passejos i traspassant deliberadament el perímetre permès per a les sortides, sigui amb gossos o amb nens, i fins i tot per anar a comprar—, sembla no haver servit per a res. No almenys per conscienciar la gent.
Si bé el nostre país suma l'espantosa xifra de 27.650 morts i el dany econòmic, en paral·lel, que ha fet perdre milions de llocs de treball —gairebé 2 per ser concrets— sembla irreparable a curt termini, la ciutadania no sembla presentar símptomes d'aprenentatge. Ni de bon tros. Les xarxes s'omplen diàriament de vídeos i fotografies de ciutats i metròpolis, entre les quals hi ha capitals de províncies amb una densitat de població considerable, que mostren aglomeracions de persones a l'aire lliure que, com si res, gaudeixen de la gresca facilitada per la fase 1.
Virus?? Quin virus? Barceloneta aquest matí. #Barcelona#COVID19pic.twitter.com/KujClQxne3
— Raul Gallego Abellan (@raulgaab) May 18, 2020
Fase 1, és, doncs, parcial: la majoria d'aquestes fotografies plasmen una realitat diferent de la que es viu en els municipis que sí que es troben ja en aquesta situació, ja que ni Madrid, ni Barcelona —sent les ciutats més grans d'Espanya i, per tant, de les més habitades d'Europa— han aprovat tan sols la fase preparatòria (la 0) per a la desescalada lenta i gradual que proposa el govern espanyol amb l'assessorament dels seus experts.
Sol i culte al cos a Barcelona
Aquest matí, com no podia ser d'una altra manera, s'ha viralitzat un vídeo que mostra a la perfecció aquest fet, precisament. Les imatges tenen com a escenari la icònica Barceloneta. Com un dia qualsevol d'estiu o primavera, de qualsevol any, els barcelonins gaudeixen d'una jornada assolellada per fer esport i passejar. Les reaccions dels internautes han estat les habituals: crítiques negatives, insults i xacres a la gestió governamental, que, a ulls de molts, és una de les causes de la poca responsabilitat dels ciutadans que confien cada vegada menys en els seus polítics i institucions .
I encara sort que «afortunadament» —en un sentit parcial de la paraula— no hi ha turisme, perquè en cas afirmatiu, sens dubte, els contagis s'haurien disparat, i, a posteriori, els responsables de la gestió, indubtablement nefasta, s'escudarien, com sempre, rere la inacció ciutadana —entre la qual també es troben les èlits— per aturar la propagació de l'coronavirus, importat de la Xina però distribuït per tots.