Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El cantautor Lluis Llach és una de les cares més reconegudes del vídeo

«500.000 terroristes a Catalunya?»: el vídeo de suport a Tsunami Democràtic que està recorrent internet

El vídeo, protagonitzat per famosos catalans com Lluís Llach, Estel Solé, Jaïr Domínguez i Mireia Boya entre altres, ja supera les 200.000 reproduccions

El cantautor Lluis Llach és una de les cares més reconegudes del vídeo
El cantautor Lluis Llach és una de les cares més reconegudes del vídeo en suport a Tsunami Democràtic | Youtube

La plataforma Tsunami Democràtic no té ni dos mesos de vida, però ja és un dels centres de polèmica i investigació del Govern central, sobretot  arran la sentència del procés. Entre les mesures per frenar l'auge de l'organització es troben bloquejar la seva pàgina i prohibir l'accés a l'aplicació dintre d'Espanya.

El vídeo de suport a Tsunami Democràtic que es va fer públic el passat 31 d'octubre supera les 200.000 visualitzacions en només dos dies. El vídeo està protagonitzat pel cantautor Lluís Llach, l'humorista Jair Domínguez, l'economista Germà Bel, l'exdiputada Mireia Boya, el pallasso Jordi Pesarrodona, la filòloga Bel Olid i l'analista Albano Dante Fachin, entre d'altres, després que el govern espanyol acusés la plataforma obertament de terrorisme.

En només uns dies, el vídeo ha aconseguit desenes de milers de reproduccions, en una crítica ferotge als moviments de l'Estat i a la repressió exercida contra l'independentisme. 

Una de les reivindicacions més repetides és la de com les forces de seguretat de l'Estat «cohibeixen» el dret de manifestació. L'altre dels punts més destacats ha estat la de  l'acusació de «terrorisme» contra el Tsunami Democràtic.

«Fa uns dies la Guàrdia Civil ordenava tancar la pàgina web de Tsunami Democràtic. Ara ha prohibit la seva aplicació al mòbil. És espantós, és escandalós», assenyala Lluís Llach. Mireia Boya, exdiputada de la CUP, recorda que «Espanya és un dels tres països que han demanat aquesta prohibició» a l'empresa Microsoft, a més de la Xina i Rússia.

Llach es pregunta en el vídeo per què l'Audiència Nacional està investigant el Tsunami Democràtic. «Per què es dedica a investigar organitzacions que es dediquen a promoure manifestacions pacífiques?», es pregunta. «Des de quan està prohibit organitzar-se per manifestar-se? Aquests de l'Audiència Nacional no tenen una feina més important a fer que investigar qui organitza manifestacions?», afegeix.

Tsunami Democràtic, «confirmat» com organització terrorista

La Guàrdia Civil va enviar una carta al portal web GitHub, que pertany a Microsoft, demanant el tancament de l'organització. A l'escrit afirmava que Tsunami Democràtic «ha estat confirmat com una organització criminal que impulsa la comissió d'atacs terroristes». A més, afegia: «L'objectiu principal de Tsunami Democràtic és coordinar aquests aldarulls i accions terroristes utilitzant qualsevol mitjà possible».

«Un grup terrorista sense armes, sense víctimes i sense atemptats?», es pregunta irònicament Jair Domínguez, humorista i un dels col·laboradors de l'Està Passant de TV3. 

«Què ens estan dient? Que convocar manifestacions pacífiques és terrorisme?  Jo sóc Tsunami. Com mig milió més de persones que participen via Telegram, Twitter o APP, i no sóc terrorista», remarca Germà Bel.

Seguint amb comparacions amb països externs Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals, afirma que des del Govern «Estem molt preocupats que un país de la Unió Europea estigui competint amb la Xina per veure qui trepitja més els drets fonamentals de la ciutadania».

Com a resposta, l'organització ha preguntat a TV3: «Com han 'confirmat' que una campanya que ha fet pocs actes i tots emmarcats sempre en la no-violència són terrorisme? En un estat de dret, qui acusa és qui ha de demostrar la culpabilitat, no l'acusat».

Lluis Llach acaba reflexionant sobre el present i futur de l'estat: «Vull viure en un país en què em puc manifestar per allò que crec essencial, per a mi i per la ciutadania que m'acompanya».

El vídeo acaba amb un mateix missatge dels participants: «Prou repressió. Amnistia i autodeterminació».

També et pot interessar...