Imatge d'un vigilant de seguretat a l'aeroport del Prat.

El vigilants de seguretat del Prat denuncien «molta pressió» i una «vigilància» extraordinària

El comitè de vaga es reafirma en una protesta «indefinida» tot i que els serveis mínims del 90% en facin «inviable» el seguiment

La presidenta del comitè d'empresa de Trablisa a l'aeroport del Prat,  Genoveva Sierra, ha denunciat  aquest dissabte  que els vigilants de seguretat estan rebent «molta pressió» en els llocs de treball, amb una «vigilància que durant l'any no hi és, de la Guàrdia Civil i per tot arreu», i ha assenyalat que els estan qüestionant procediments habituals: «No entenem perquè abans de la vaga hem de treballar d'una manera i ara ho hem de fer d'una altra».

La presidenta del comitè d'empresa del centre de treball ha lamentat que «realment no hi ha vaga» perquè amb uns serveis mínims del 90% és «inviable». Ara bé, Sierra, que és membre del comitè de vaga, ha reiterat que la protesta és «indefinida» i ha assegurat que ara com ara  no hi ha negociacions amb Trablisa  per solucionar el conflicte: «El nostre telèfon no sona[per part de l'empresa]».

«Tenim pressió de tot arreu. Suposo que és una escala»,  ha advertit Sierra en una atenció als mitjans de comunicació aquest dissabte al matí, en la segona jornada de vaga dels vigilants de seguretat de l'Aeroport del Prat, que, ara com ara, està tenint poca incidència. Com a exemple de canvis a l'hora de treballar, Sierra ha recordat que les bosses que tenen per als passatgers que han de passar líquids pels controls de seguretat van desaparèixer la nit que va començar la vaga.

Com ja va apuntar en la primera jornada, Sierra ha afirmat que «s'està vulnerant el dret a vaga dels treballadors» i ha assenyalat que els serveis mínims decretats del 90% fan que hi hagi més treballadors dels que seria habitual.  «No hi ha un seguiment real. Bàsicament l'estem fent els onze membre del comitè de vaga»,  ha indicat.

Sierra assegura que  continuaran amb la vaga tot i les«pressions»  i que no estigui tenint massa incidència ara com ara, fet que atribueix als serveis mínims. «La vaga és indefinida, i tant. No ens queda una altra, tot el que vam aconseguir amb l'esforç del 2017 ho hem perdut, i també drets que havíem aconseguit quan va obrir l'aeroport. Ens ho han tret tot», ha dit. Sierra ha posat d'exemple d'aquests greuges una distribució diferent de les vacances, amb 20 dies a l'hivern i 10 a l'estiu (abans eren 15 i 15) o un cap de setmana de festa que per conveni els toca i que ara no fan, ha assegurat.

La presidenta del comitè d'empresa ha subratllat que estan «oberts» a negociar amb Trablisa però ha dit que no hi ha hagut cap moviment: «No podem fer res, tant de bo». Ara bé, confia que l'empresa reaccionarà en algun moment, sobretot per tractar-se d'una infraestructura estratègica.

La presidenta del comité d'empresa de Trabilsa, Genoveva Sierra, i el president de la Plataforma de Representació Obrera Unitària (PROU), Juan Carlos Giménez Romero.
La presidenta del comité d'empresa de Trabilsa, Genoveva Sierra, i el president de la Plataforma de Representació Obrera Unitària (PROU), Juan Carlos Giménez Romero. | ACN

 

Poques cues en la segona jornada de vaga

La segona jornada de la vaga indefinida dels vigilants de seguretat de l'Aeroport de Barcelona – El Prat està registrant aquest dissabteal matí poques cues.  Molts dels viatgers han estat previsors i han avançat l'arribada a l'aeroport, tot i que no tantes hores com ho havien fet els passatgers de divendres, en una primera jornada de la vaga dels treballadors de Trablisa que al final va tenir, però,  poca afectació. 

Tot i l'afluència elevada, els passatgers avancen amb fluïdesa i, després de serpentejar per les cintes, s'han d'esperar algun minut abans de passar el control de seguretat. Cap a quarts de 6 del matí, però, sí que s'ha format una cua que ha arribat fins als mostradors i els viatgers han hagut d'esperar uns 45 minuts,  encara que ha coincidit amb el moment de sortida de diversos avions. S'esperen uns 160.000 passatgers aquest dissabte en un miler de vols, entre sortides i arribades.

Al llarg de la jornada les cues no han estat remarcables, encara que a mig matí sí que s'han habilitat les cintes complementàries instal·lades per Trablisa per gestionar l'afluència de gent. Tot i això,  el ritme ha estat ràpid i no hi ha hagut llargues aturades abans de fer els controls de seguretat, amb uns deu minuts d'espera.

També et pot interessar...