Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Visita guiada a Montblanc.

Vint anys mostrant els secrets de la vila de Montblanc

Es compleixen dues dècades de la creació de l’Oficina de Turisme de Montblanc i de la posada en marxa dels guies que expliquen les històries del municipi als visitants

Primera promoció de guies a Montblanc.
La primera promoció de guies de Montblanc, l'any 2000. | Cedida

«Era evident que aquesta vila s’havia d’ensenyar», diu Enric Balauder, guia de Montblanc, traslladant-se dues dècades enrere. En aquell moment, vora l’any 2000, el potencial turístic de Montblanc era latent, només li faltava una petita empenta per esclatar del tot i un organisme que el gestionés.

La resposta a aquesta necessitat va ser la posada en marxa de l’Oficina de Turisme de Montblanc, el maig del 2000, i la creació de la figura dels guies, aquells que ensenyen i expliquen les històries que amaga aquesta vila. Enguany, compleixen vint anys de vida.

Parlem amb Enric Balauder, un dels guies més veterans i amb Joaquim Queralt, responsable de l’àrea de Turisme.

L’Enric ha vist créixer el turisme a Montblanc des de zero, gairebé. Va començar com a guia el primer any i, vint anys després, segueix duent a terme aquesta tasca amb el mateix entusiasme i vocació.

Reconeix que els inicis van ser una mica caòtics. «Al principi tot era molt nou, vam començar de manera molt rudimentària i no teníem visitants!», exclama, i ara «hem hagut d’incrementar la plantilla perquè no donem abast».

El primer estiu, recorden que el van passar atenent turistes a les dependències situades a Sant Francesc. «No teníem ni fulletons, però ho havíem d’engegar com fos i des del Consell Comarcal  ens van ajudar a passar aquells primers mesos», afegeix en Joaquim Queralt.

Visita guiada a Montblanc.
Els guies de Montblanc i l'Oficina de Turisme, compleixen vint anys de vida. | Cedida

S’estaven posant els fonaments d’un projecte que havia de créixer molt i recórrer un llarg camí. «Calia fer feina de promoció, crear un web i els guies anaven sense uniforme, només amb un carnet penjat al coll», relata Queralt.

De fet, com a curiositat, es va crear abans el lloc web turístic de Montblanc que no pas el de l’Ajuntament, però hi va haver uns petits entrebancs amb el nom, que posteriorment esdevindrien una potent marca.

El web no es podia dir 'montblanc.com' perquè el domini ja existia per les plomes estilogràfiques i podia portar a la confusió, ja que en buscar ‘Montblanc’ a Google apareixien moltes entrades d’aquesta marca o de la muntanya francesa. D’aquesta manera va néixer montblancmedieval, l’actual marca que serveix com a paraigua dels productes turístics del municipi i que és inconfusible a les xarxes socials.

El creixement dels visitants amb les ‘ànies’

Segurament hi ha un abans i un després pel que fa al model turístic de Montblanc: les ‘ànies’. Estem parlant de cites més que consolidades com Terrània, Clickània, Bricània o Safrània365, una terminació molt montblanquina, fàcil de relacionar amb el municipi només amb el seu nom.

Aquests esdeveniments, que suposen molts mesos de preparació, «han fet que la nostra àrea creixi molt», diu Queralt. A més, els tècnics de turisme de Montblanc, afirmen «hem tingut la sort que la participació dels polítics locals ha estat d’acompanyament i confiança».

Segons dades de l’Oficina de Turisme, l’evolució de visitants és molt clara. L’any 2000, a partir del maig, es van rebre 4.187 consultes de visitants a l’oficina. El 2001, quan l’àrea ja va estar en marxa durant tot un any sencer se’n van rebre 11.238, mentre que el darrer any 2019 n’hi va haver 15.620.

«Montblanc dona molt de si i encara es pot estirar més»

Igual que ha passat amb l’augment dels visitants d’aquests anys, l’aprenentatge dels guies també ha anat ‘in crescendo’. Tal com explica el veterà Enric Balauder, «al principi tenia nocions bàsiques, però ara em podria passar hores parlant de Montblanc, perquè cada cop aprens alguna cosa nova i tenir contacte amb la gent d’arreu és molt enriquidor».

Foto dels 10 anys dels guies de Montblanc.
Imatge del 2010, quan els guies van fer 10 anys. | Cedida

La seva tasca, però continua tenint l’essència del primer dia i l’Enric la viu amb la mateixa passió que quan era un guia novell. «Es tracta de passejar i explicar, tot fent una pinzellada entenedora de què és Montblanc, perquè la gent tingui consciència del poble i el seu entorn», explica.

Com a guia i amb una àmplia visió d’aquests vint anys, l’Enric fa un balanç «brutal» de com ha crescut Montblanc en l’àmbit turístic. «És una vila que dona molt si i jo crec que encara es pot estirar més, no te l’acabes», afirma.

En aquest sentit, fa referència a equipaments que passen més desapercebuts al municipi, com el Museu Marés, o altres que encara han d’acabar de consolidar-se com el Museu del Pessebre. «També tenim artistes com Palau Ferré o Martínez Lozano», recorda.

Commemoració d’aquests vint anys

Actualment l’Oficina de Turisme de Montblanc ja no està ubicada a Sant Francesc, on va estar durant 17 anys. Un modern local a tocar de la cooperativa -que ara es troba en obres- dona ara la benvinguda als visitants.

Per a commemorar aquestes dues dècades s’han preparat alguns actes. «Presentarem un logotip especial i farem alguna reunió de l’Agència Catalana del Turisme a Montblanc», diu Joaquim Queralt. A més, els guies de Montblanc són enguany els protagonistes del cartell de Brickània, el festival de Lego, que se celebrarà el 6 i 7 de juny

Visita guiada a Montblanc.
Ara, els guies són fàcils de reconèixer pel seu uniforme, però van començar només amb una credencial penjada del coll. | Cedida

Tombant la vista enrere, el balanç és molt positiu. La vila ha vist passar pels seus carrers un centenar de guies durant aquestes dues dècades que han obert les portes de Montblanc a milers de persones.

Com diu l’Enric Balauder, «és una feina totalment vocacional», una tasca imprescindible que ha servit aquests vint anys per a donar veu a les pedres, als edificis i a les històries més amagades del municipi i mostrar-les als visitants i al món sencer.