Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un sanitari treballant amb el coronavirus

Viròlegs descobreixen el camí cap a la vacuna contra el coronavirus

Després de mesos sense trobar la vacuna, ara alguns investigadors comencen a fer els primers passos

Un sanitari treballant amb el coronavirus
Un grup de viròlegs ha aconseguit descobrir la tàctica de virus per infectar | Catalunya Diari

Fa molts mesos que un dels objectius principals per la lluita contra el coronavirus està sent trobar una vacuna. Encara que hi hagi milers d'investigadors implicats dia i nit en la recerca d'aquesta solució, i tot i la gran pressió que pateixen per trobar-la el més ràpid possible, fins ara no s'ha descobert encara res

Ara, després de mesos de recerca, viròlegs de les Universitats d'Aarhus (Dinamarca), Oxford (Regne Unit) i Goteborg (Suècia) han descobert com una gran part dels virus aconsegueix evitar el sistema immunitari del cos i així arribar a infectar. Aquest nou coneixement podria accelerar el procés per arribar a la vacuna.

Descobriment en l'herpes simple

Segons explica el diari 'ABC', en un estudi publicat a 'Journal of Experimental Medicine', el grup d'investigadors expliquen com han aconseguit conèixer la forma com el virus de l'herpes simple aconsegueix esquivar les defenses de l'organisme humà per arribar a infectar  el cervell — es tracta d'una infecció rara, però amb molta mortalitat —.

«En el nostre estudi trobem que el virus de l'herpes simple és capaç d'inhibir una proteïna en les cèl·lules, coneguda com a STING, que s'activa sempre que hi ha una amenaça», relata l'investigador cap, el viròleg danès Søren Riis Paludan. «Amb la STING desactivada, també el sistema immunològic de l'organisme s'inhibeix. És a dir, que el virus  frena el sistema de defensa el cos, responsable d'impedir que ens posem malalts. I altres virus també fan ús de la mateixa estratègia».

Paral·lelismes amb el coronavirus

Encara que aquest treball estigui centrat en el virus de l'herpes, Paludan confirma que aquest té paral·lelismes amb el coronavirus. «Això vol dir que hem trobat un taló d'Aquil·les en el virus  i la forma en què aconsegueix provocar infeccions en el cos. Els nostres resultats ens porten a suposar que si aconseguim evitar que els virus bloquegin la proteïna STING, llavors podrem evitar que es repliqui. I això aplanaria el camí cap a nous tractaments de l'herpes, la grip i també el coronavirus».