Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en una roda de premsa a Suïssa

El Nipah, el virus contagiós que porta de cap l'OMS

Moderna treballa ja en una vacuna que utilitza una tecnologia semblant a la del coronavirus

Són nombrosos els mitjans de comunicació que ja han 'escollit' un successor de la Covid-19, i no és altre que el virus Nipah. Aquest patogen està seguit molt de prop per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per la seva alta letalitat i la capacitat que han vist per encomanar a éssers humans, tot i que cal destacar que el seu hoste comú és el ratpenat.

Tampoc cal alarmar la població, ja que en l'actualitat no hi ha una situació de risc que aquest virus provoqui una altra nova pandèmia com el que ha passat amb la SARS COV-2. Tanmateix, per si no hi hagués prou, les dades aportades per Newtral exposen que l'últim brot d'aquest virus va tenir lloc allà per 2018, l'any 2019 tan sols es va registrar un únic cas i avui dia no s'han notificat casos actius del Nipah. A més, la farmacèutica Moderna ja està immersa en una elaboració de la vacuna per a aquest virus que utilitza una tecnologia semblant a la de la Covid-19.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Quan va sorgir el virus Nipah?

Encara que es tracti d'un virus del qual gairebé no s'ha parlat a l'àmbit dels mitjans de comunicació, se sap de l'existència del virus Nipah des del 1998, any en què es va registrar el primer brot a Malàisia. A partir d'aquest brot, han sigut molts els trets del virus que s'han pogut investigar, i el més preocupant d'aquest és que genera un elevat percentatge de morts per a qui es contagia, dins d'un interval entre el 40% i el 75% dels infectats.

Sense vacuna avui dia, l'OMS assegura que l'únic tractament és l'atenció intensiva del pacient contagiat. Els portadors del virus poden patir una síndrome respiratòria aguda, convulsions, fatiga i fins a una encefalitis que podria provocar fins i tot la mort. No obstant això, alhora, cal assenyalar que l'hoste normal del virus Nipah és el ratpenat de la fruita, un tipus d'animal que es localitza en països tropicals i són nombrosos a l'Índia i el sud-est asiàtic.

A més, el seu hàbitat comú són les zones amb elevada densitat de vegetació i arbres fruiters, però, a causa de l'explotació d'aquestes zones, es veuen obligats a buscar altres zones per desenvolupar-se.

El que passaria si el Nipah es fes més contagiós

D'altra banda, el virus Nipah pot transmetre's pels fluids i el consum d'aliments que estiguin contaminats, per això és una de les causes per les quals els investigadors creuen que un brot d'aquest virus pot controlar-se més fàcilment que els brots de coronavirus. Però a més, aquest no és l'únic tret que apunta que potencial sigui menor que el de la SARS COV-2.

El fet de ser un virus que pot arribar a provocar la mort d'un gran nombre dels seus portadors humans, la transmissió entre els mateixos és molt més reduïda. En general, els virus més transmissors són els que tenen símptomes més lleugers i que no posa fi a la vida de la persona que ha caigut contagiada, però així mateix, si bé s'han produït diversos casos en què el virus Nipah ha contagiat als éssers humans, és manifest actualment que no han aparegut brots de caràcter massiu.

Malgrat tot, l'OMS i un bon nombre de grups científics de tot el món segueixen molt atents a aquest virus i com aconsegueix transmetre's per si algun dia es produís alguna mutació. Segons un article del mitjà 'El País', si el Nipah canviés fent-se més contagiós, «l'epidèmia podria tenir un efecte devastador en la vida de les persones, la sanitat pública i les economies globals».