Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Dr. Vizcarro (COMT): «El nostre sistema de salut pública no depèn d'Amancio Ortega»

El president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona valora les crítiques a l'empresari com a «demagògiques i superficials»

Les urgències de l'Hospital Joan XXIII, en una imatge recent d'arxiu | ACN

«Som absolutament partidaris d’una sanitat pública que sigui el pilar del nostre benestar amb els seus propis recursos, públics, i sense dependre de cap factor extern». Comença amb força, l’entrevista. Pocs dies després de la polseguera de polèmica que s’ha aixecat envers les multimilionàries donacions de l’empresari Amancio Ortega a la salut pública de l’Estat, TarragonaDigital.com ha volgut posar fil a l’agulla al president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT), el doctor Fernando Vizcarro.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

«És important aclarir que són un complement fantàstic i  arriben allà on nosaltres no podem pagar-les, però que en cap cas som un sistema de salut que depengui d’elles», matisa Vizcarro. Recorda que, per mediàtic que sigui, no és un cas únic. «Històricament, són molts els mecenes que han fet aportacions d’aquest estil als nostres centres de salut: som una població molt solidària», recorda. Un vessant que encara existeix, també des de l’anonimat.

El president del COMT recorda que «la salut pública de Tarragona no depèn d'Amancio Ortega»

«És cert que amb els recursos de l’erari públic no s’arriba del tot a aquests nivells de sofisticació i d’especialització», lamenta el president del COMT, «i que els equips mèdics que tenim sovint no són suficients per a l’excel·lència a la qual aspirem», valora. El doctor Vizcarro és molt clar amb els nou aparells oncològics d’Ortega a Tarragona: «són necessaris, van molt bé i no els podríem assumir de cap altra manera». Però considera que cal posar el focus en un altre punt. «El que hem d’exigir és més finançament públic al nostre sistema de salut», reclama.

Francisco Vizcarro defensa que cal blindar «l’estructura del sistema públic de salut» des del vessant públic.  «S’hi destinen menys recursos que fa uns anys: un 5’5% del PIB», es queixa. La mitjana europea és dos punts més elevada. «I molts aparells estan quedant obsolets», alerta. Sobre les crítiques a Amancio Ortega, Vizcarro les valora com a «superficials i demagògiques». Protegeix el sistema públic, però no gira l’esquena a les donacions de particulars.

Dr. Vizcarro: «Hem de mimar molt l'atenció oncològica, la tecnologia contra el càncer»

«Hem de mimar molt més l’atenció oncològica, la medicina contra el càncer, i aquests aparells d’alta tecnologia ens ho permeten», agraeix. «Podem arribar més lluny del que fins ara fèiem», insisteix. No li suposa cap contradicció moral, ni de bon tros. Es desmarca del debat.  «El que no podem permetre és que tanquem plantes, serveis i personal per no poder-ho assumir», exclama en referència a les imatges habituals de cada estiu.

Unes donacions particulars poden complementar el sistema de salut pública sense pervertir-lo. De fet, aquesta mateixa setmana una altra empresa privada, Vallvé Seguros, ha donat un cotxet elèctric a l'Hospital Joan XXIII perquè els més menuts entrin a l'UCI Pediàtrica. Però un sistema públic desgavellat, creu Vizcarro, sí és una amenaça i un perill a curt, mitjà i llarg termini  per a la salut pública de Tarragona.

També et pot interessar