Imatge del Volcán de Fuego a Guatemala

Un altre volcà més entra en erupció: Ja hi ha grans columnes de cendra

Després del de La Palma, en els últims dies dos volcans han entrat en erupció; l'últim, a Guatemala

Després que el volcà de l'illa de La Palma hagi provocat el caos a l'illa des de fa ja diversos dies, han estat més els volcans que han entrat en erupció en els últims dies. Un d'ells va ser el volcà Etna, el volcà actiu més alt d'Europa, situat entre dues plaques tectòniques sota la ciutat metropolitana de Catània a la costa siciliana d'Itàlia. L'altre, més recent, ha estat a Centreamèrica. Es tracta del Volcán de Fuego, ubicat al sud de Guatemala, a uns 45 quilòmetres a l'oest.

Aquest és el volcà més actiu de l'Amèrica Central. De moment ja es pot apreciar com l'erupció està generant grans columnes de cendra i fluxos piroclàstics. L'activitat va començar dijous i, segons dades de l'Institut Nacional de Sismologia, Vulcanologia, Meteorologia i Hidrologia (Insivumeh) la lava del volcà ja s'hauria desplaçat uns sis quilòmetres i hauria arribat així la base de la muntanya.

La cendra podria afectar el trànsit aeri

Malgrat tot això, les autoritats han advertit que, de moment, no serà necessària l'evacuació de les poblacions properes al lloc. Tot i això, s'estan prenent mesures per si fos necessari realitzar-les més endavant. El que se sap per ara és que el núvol que genera l'erupció de volcà pot fer caure cendra a la superfície. Això podria afectar les zones que es troben a sud i sud-oest del volcà, cosa que podria afectar el trànsit aeri del lloc.

Per ara, la Unitat de Prevenció de Volcans dels departaments on s'ubica el Volcán de Fuego estaria vigilant de ben a prop l'activitat de la mateixa i tot el que va succeint. El seu portaveu, David de León, ha confirmat que, tot i que de moment no ha estat necessari fer evacuacions, sí que hi ha un nivell d'alerta elevat respecte a la situació. Els bombers i els cossos de socors de la regió estan en alerta i ho tenen tot preparat per si en algun moment fos necessari evacuar les zones de més risc.

De moment, com diem, no existeix aquest risc imminent. No obstant això, la situació espanta bastant els habitants de les poblacions més properes. A Guatemala hi ha hagut altres erupcions de volcans recentment. De fet, en tot el territori hi ha 32 volcans i el de Fuego és un dels més actius. Els altres dos són el de Pacaya, l'últim que va erupcionar aquest 2021, i el de Santiaguito. El 2018 van morir 431 persones en una altra erupció al Volcán de Fuego.

El volcà de la Palma segueix en erupció

D'altra banda, la situació a La Palma no ha canviat gaire en els últims dies. Famílies segueixen sent evacuades de les seves cases a mesura que la lava avança i arrasa poblacions. Una cosa que sí que s'ha dit en aquests últims dies és que el Cumbre Vieja hauria experimentat un canvi important en la seva activitat en les últimes hores, ja que ha entrat en una fase més explosiva, encara que les prediccions desmenteixen cada vegada amb més convicció l'arribada de la lava al mar.