Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge extraordinaria de l'erupció estromboliana de l'Etna aquesta nit passada

El volcà Etna torna a entrar en erupció i ofereix imatges espectaculars

Segons els experts, aquesta nova fase eruptiva no constitueix un perill per a la població i l’aeroport de Sicília, ja que és una erupció estromboliana i en principi durarà poc temps
Imatge extraordinaria de l'erupció estromboliana de l'Etna aquesta nit passada
Imatge extraordinària de l'erupció estromboliana de l'Etna aquesta nit passada | Centro Meteorologico Siciliano - ODV

 

El volcà Etna, el més actiu del Mediterrani i Europa, al cor de l’illa italiana de Sicília, ha tornat a entrar en erupció aquest dijous. Segons les primeres informacions, s’han obert dos fractures a la base de cràter sud-est i al vessant nord-est del mateix cràter. Per aquestes fissures sorgeixen dos rius de lava poc potents, que estan recorrent alguns centenars de metres vessant avall.

L’erupció ha provocat alguns tremolors amb intensitats mitjanes-altes, però a última hora del dijous no hi havia tants moviments sísmics. El fenomen provoca una bona cortina de magma líquida, a causa d’una erupció estromboliana sense explosions. La fumera no és gaire alta i per això no ha provocat cancel·lacions a l’aeroport de Catània, que tot el dia ha estat operatiu.

Les imatges que es veuen a les xarxes socials són precioses, però l’activitat volcànica obliga a controlar l’accés dels turistes on hi ha els cràters fumejants i escopint lava.

Una erupció tranquil·la que pot durar entre dies i uns pocs mesos

 

La seva última erupció va ser el desembre passat i l’última gran erupció fou a l’hivern del 2008/2009. Els experts vulcanòlegs que vigilen el volcà comenten que aquesta nova fase eruptiva de l’Etna acabarà aviat. «La lava i el fum estan concentrats a la zona del cim i no constitueixen un perill per a les localitats del peu i els seus habitants, però caldrà controlar els visitants que arribin per a la seva seguretat», explica el director del Institut Nacional italià de Geofísica i Vulcanologia.

Recentment, una investigació anunciava que el volcà s’està desplaçant lentament cap el Mediterrani, a un ritme de 14 mm a l’any, inclòs el perill d’una gran esllavissada que provocaria un terrible tsunami. Una erupció el 1669 va cremar la ciutat de Catània i es calcula que més de 20.000 persones van morir carbonitzades.