Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen de dos operarios trabajando en La Palma

El volcà de La Palma rugeix amb més força que mai i deixa imatges impactants

Cada dia es produeixen nous desbordaments de lava, sorgeixen altres punts emissors i la sismicitat és més gran

El volcà de La Palma es troba en la seva màxima activitat des que va començar a erupcionar. Cada dia es produeixen nous desbordaments de lava, sorgeixen altres punts emissors i la sismicitat és més gran.

L'Institut Volcanològic de Canàries, INVOLCAN, va informar ahir d'una altra ruptura del con volcànic de Cumbre Vieja, a La Palma. Un fet que ha generat més desbordaments de lava i despreniments que han generat forts corrents d'aire.

«Es podria dir que estem al punt de partida o al moment de més activitat», afirma David Calvo, portaveu d'INVOLCAN. Una activitat que continua molt intensa després de cinc setmanes de l'inici de l'erupció.

Erupción del volcán en La Palma

Gran preocupació pel con principal del volcà de La Palma

La posició del con del volcà de Cumbre Vieja ha estat vital perquè els nous fluxos de lava es moguin per les colades prèvies. Unes colades que no alimenten la principal, que bolca tota l'energia al mar.

La directora de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries, María José Blanco, també té una altra preocupació. El fet que el con principal pateixi una excessiva deformació i això incideixi en la direcció que agafin els rius de lava.

Imatge dels veïns de l'illa de La Palma observant l'avenç del volcà
Els veïns de La Palma segueixen sorpresos per la gran activitat volcànica de l'illa canària | GTRES
 

L'emissió de gasos del volcà és definida com «un disbarat». Avui dia, ja s'han assolit les 53.600 tones de diòxid de sofre. La superfície afectada de la zona és de 906,3 hectàrees i les edificacions destruïdes arriben a les 2.162.

David Calvo, portaveu d'INVOLCAN, ha afirmat a TVE que el fet que la colada que surt ara no alimenti la de La Laguna és positiu.

«El pitjor escenari és que les parets del con no estiguin estabilitzades i la lava surti en una altra direcció. Hi hauria alguns canvis, tornaríem a veure problemes al barri del Corazoncillo o al de La Laguna».

Aquest dimarts, el punt d'inflexió de les emissions de diòxid de sofre

«Algunes de les illes formades per les colades ja han estat desbordades, destruint els habitatges que quedaven drets. Creiem que la colada del sud no seguirà avançant», ha dit Calvo.

La informació facilitada de l'IGN apunta que La Palma ha crescut 10 centímetres des de l'inici de l'erupció del volcà, però Calvo no en dona fe.

Colada de lava desbordant el con principal del volcà de La Palma
Colada de lava desbordant el con principal del volcà de La Palma | INVOLCAN
 

Considera que aquesta és una dada «sorprenent que ha de ser analitzada» i demana «cautela perquè una pujada de 10 centímetres de l'illa seria molt sorprenent».

«Cal esperar que els experts ho confirmin», ha sentenciat. Sobre les emissions de diòxid de sofre, Calvo explica que «hi ha una relació directa entre la xifra de diòxid de sofre i la sismicitat».

«Creiem que avui hauria de baixar després del desplegament d'ahir, avui pot marcar un punt d'inflexió a la trajectòria del diòxid de sofre. Si comença a baixar, ho farà de manera gradual i no serà a curt termini», exposa.

Nova bugada del volcà de La Palma
El volcà de La Palma continua expulsant lava de manera continuada | Europa Press / Kike Rubio
 

184 terratrèmols durant les darreres 24 hores

Així mateix, l'IGN ha localitzat 184 terratrèmols a la zona afectada el volcà de Cumbre Vieja durant les últimes 24 hores. D'aquests, 17 han estat sentits per la població canària i han tingut la intensitat màxima a la zona epicentral IV (EMS98) en quatre terratrèmols.

Dels terratrèmols registrats, 80 tenen una magnitud igual o superior a 3,0 mbLg. El terratrèmol de dimarts a les 6.05 hores ha estat el de major magnitud (4,2 mbLg) de tot aquest període.