El volcà de la Palma continua causant estralls a l'illa canària tres setmanes després d'haver començat a erupcionar. El volcà, situat en la zona coneguda de Cumbre Vieja, no sembla que doni treva als veïns d'aquesta petita illa de l'Atlàntic.
Les últimes novetats fan pensar que el final de l'erupció està encara molt lluny. En aquest cas, la lava expulsada del volcà ha llaurat un nou camí en la jornada d'ahir. Si abans d'aquest dijous la colada de lava s'encaminava per un únic lloc, la història ha canviat de manera sorprenent.
I és que s'ha produït allò que els experts en la matèria més temien: un desbordament que ha provocat nous danys en la zona, ja per si mateix afectada.
Es desborda la llera principal de lava del volcà
En una zona pròxima a la costa, un dit de la colada principal va girar cap a un nou camí en direcció al mar. Per tant, ha acabat al seu pas amb més cultius de plàtans, dipòsits i edificacions. La nova trajectòria s'ha produït a escassos 350 metres de la mar, just davant de la platja del Charcón.
Experts com el director tècnic del Pla de Prevenció de Risc Volcànic, Miguel Ángel Morcuende, ha assenyalat el suposat origen del desviament. En el seu recorregut fins a arribar a l'aigua, aquest podria haver-se trobat amb una zona divisòria, que li hauria provocat estendre's damunt d'aquesta.
Per si no fos prou, la qualitat de l'aire continua sent un motiu d'angoixa entre els veïns de l'illa. I és que s'ha registrat un empitjorament per la inversió tèrmica a altituds d'entre els 600 i 700 metres. Al seu torn, l'escàs vent fa que aquests núvols de cendra i diòxid de sofre no es dilueixin.
A causa d'aquestes condicions, Binter i Canaryfly, les dues companyies que operen entre La Palma i la resta de les Illes Canàries, han suspès els seus vols. Així mateix, l'aeroport de la capital de l'illa ha hagut d'estar inactiu per les complicades condicions per a volar.
Augmenta cada dia la sismicitat
Al seu torn, l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha anunciat que s'ha produït un augment en la sismicitat. Sobretot, parlem de la zona sud de la Palma. Ahir mateix es van registrar més de 60 sismes, encara que la majoria d'aquests a uns 10 o 15 quilòmetres de profunditat.
Cal assenyalar que el més gran va ser de 4,3 en l'escala Richter i es va produir a Villa de Mazo, sentint-se en gairebé tota l'illa canària. Parlem del sisme més potent des de l'erupció del volcà fa tres setmanes.
Malgrat tot, la seva profunditat de 35 quilòmetres no genera massa preocupació entre els experts. Poc més tard, va haver-hi més terratrèmols tant a Villa de Mazo com a Fuencaliente (de 3,8 i 3,6), i en profunditats de 37 i 10 quilòmetres. A més, a última hora del dijous es va detectar un nou terratrèmol a Fuencaliente de 3,4 de magnitud i a 13 quilòmetres de profunditat.
Ara com ara, la profunditat dels terratrèmols i la insignificant deformació del sòl no genera un risc perquè es converteixi en un nou centre emissor llunyà al con principal. Però els experts avisen que condicions sempre poden canviar d'un dia per a un altre.
Les últimes notícies provenen de l'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan). Des d'allí han informat d'una etapa de major explosivitat del volcà de Cumbre Vieja. És cert que es manté en una escala de 2/8 i continuen actius tres centres emissors en el cràter i un altre més en la zona lateral nord del con principal.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]