El volcà Cumbre Vieja en erupció

S'esfondra part del con del volcà: què pot passar a partir d'ara

La caiguda del con del volcà Cumbre Vieja planteja dos possibles escenaris segons els experts

Ahir, diumenge 3 d'octubre, al voltant de les 21:00 hores es va produir la caiguda del con volcànic del Cumbre Vieja. Per això ara, els experts estan estudiant el comportament del volcà i les possibles conseqüències que pugui tenir aquest nou succés.

Ja s'han complert dues setmanes des que entrés en erupció una de les muntanyes del sistema volcànic de La Palma. Des de llavors la incertesa i el caos s'han apoderat de tots els habitants de l'illa.

A hores d'ara són més de 400 hectàrees que les llengües de lava han devastat i més de 6.000 persones que han sigut evacuades. A més, les conseqüències ambientals també es fan palpables en l'entorn, ja que ha acabat amb molta flora i fauna local.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Un dels moments més esperats era l'arribada del magma a la mar i les possibles conseqüències que això podia tenir per a la zona. I és que tots temien les direccions químiques que es podien donar i la repercussió que podria tenir.

No obstant això, fa unes hores s'ha produït un fet imprevist que ha fet saltar totes les alarmes: l'ensorrament del con volcànic. Davant aquest succés inesperat, les tasques dels experts s'han intensificat i han començat a plantejar diverses possibilitats, entre les quals destaquen dues opcions.

L'ensorrament del con del volcà suposa un nou risc per a La Palma

Des de l'esclat del passat 19 de setembre tots els ulls estan posats sobre l'evolució d'aquesta catàstrofe. Durant aquests dies, les característiques de l'erupció i el comportament inestable han modificat la categorització el volcà.

Fa una setmana, els experts asseguraven que es tractava d'una erupció hawaiana, però les últimes dades recopilades la titllen d'estromboliana. Aquesta nova versió fa que els experts estan alerta a causa de la virulència d'aquesta mena d'activitat.

Com a conseqüència directa del seu nou comportament, ahir, 3 d'octubre, es va produir un fet inesperat, però alhora típic d'aquest tipus d'erupcions volcàniques. Així, vora les 21:00 hores es va ensorrar part del con volcànic, provocant un augment notable de l'activitat efusiva de l'erupció.

«Aquests processos de construcció i destrucció en el mateix con durant una erupció estromboliana són molt comuns», va assegurar el vulcanòleg Vicent Soler per 'AS'. Tot i això, tenien l'esperança que aquest succés no tingués lloc i evitar, d'aquesta manera, una repercussió més gran.

Davant d'aquest nou succés, els experts han volgut avançar-se i predir els dos possibles escenaris que poden tenir lloc a la zona. Per tant, això posa en alerta a noves localitats i zones que podrien veure's afectades pels corriments de lava.

El primer escenari que plantegen els experts afecta directament al costat nord de la muntanya, ja que asseguren que aquest nou succés ha canviat la forma del volcà perquè surt renta a gran intensitat, unint diverses boques i amb més sorolls.

Com que s'han generat noves colades magmàtiques, això podria suposar la devastació de noves localitats com a Tajuya. Així mateix, han alertat que aquest nou corrent pot posar en risc la zona industrial que es troba pròxima a la zona afectada.

D'altra banda, altres experts plantegen un segon escenari en el qual les conseqüències són menys destructives que en el primer. Segons aquests, confien que les noves colades es reagrupin i no provoquin cap destrossa seguint l'empremta de la llengua principal.

Tot i això, encara és aviat per vaticinar els possibles escenaris que es donaran, però les autoritats estan en preavís davant el qual pugui passar. I és que el comportament inestable del Cumbre Vieja genera que s'estudiïn totes les particularitats davant el que pugui succeir.

Sens dubte, cada dia es genera una nova activitat que alerta més a tots els vilatans. Aquest succés està suposant que cada vegada hi hagi més caos i destrucció, i la fi encara està lluny. Esperem que l'activitat vagi cessant a poc a poc i els seus habitants puguin reprendre les seves vides.