Pep Guardiola amb cara de preocupació

Pep Guardiola, Shakira, Ancelotti o Julio Iglesias, vinculats a societats 'offshore'

Ho revela la investigació periodística internacional 'Pandora Papers'

El president rus Vladimir Putin; l'exprimer ministre britànic, Tony Blair; els entrenadors de futbol Pep Guardiola i Carlo Ancelotti; o els cantants Elton John, Shakira i Julio Iglesias, entre d'altres, formen part de la llista de personalitats que han destapat els 'Pandora Papers'. Tots ells estarien vinculats a societats 'offshore', segons una investigació periodística internacional.

Més de 600 periodistes de 150 mitjans de comunicació de 117 països han analitzat durant dos anys 11,9 milions de documents procedents de 14 despatxos d'advocats especialitzats a crear societats 'offhsore' en paradisos fiscals. A Espanya, 'La Sexta' i el diari 'El País' han participat en aquesta investigació coordinada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ).

Cal recordar que una societat 'offshore' és una companyia que s'obre en una jurisdicció en la qual l'interessat no hi viu ni fa cap activitat econòmica. Les 'offshore' són legals si es declaren i se solen obrir en països amb tributacions més baixes i amb una major privacitat de les seves operacions.

Guardiola va tenir un compte corrent a Andorra fins al 2012

Un dels noms destacats que apareix a la investigació és el de Pep Guardiola, que va ser titular d'un compte corrent a Andorra fins al 2012, quan es va acollir a l'amnistia fiscal del govern de Mariano Rajoy. L'entrenador del Manchester City va regularitzar fa gairebé una dècada un compte a la Banca Privada d'Andorra que havia estat fins llavors oculta al fisc.

En total, Guardiola va regularitzar mig milió d'euros, dels quals va pagar el 10%, com va fixar el llavors ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Segons la investigació dels 'Pandora Papers', el tècnic de Santpedor apareix com a apoderat de la societat Repox Investments a Panamà, vinculada al compte andorrà.

Segons fons de l'entorn de Pep Guardiola, els diners d'aquest compte regularitzat corresponen al salari que va rebre com a jugador de l'Al Alhi, el club de Qatar en què va jugar entre el 2003 i el 2005.

Caps d'estat, antics líders mundials i artistes

El llistat que de personalitats vinculadores a aquest tipus de societats 'offshore', inclou caps d'estat, antics líders mundials, artistes i persones vinculades al món de l'esport. En aquest sentit, destaquen els noms de l'exprimer ministre britànic Tony Blair i la seva dona, Cherie; el president rus, Vladimir Putin; o el primer ministre txec, Andrej Babis.

Així mateix, també hi ha l'exdirector genet del Fons Monetari Internacional (FMI) Dominique Strauss-Kahn; la model Claudia Schiffer; els cantants Shakira, Elton John i Julio Iglesias; el president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski; el rei de Jordània; el que va ser bateria dels Beatles Ringo Starr; i l'actual entrenador del Madrid, Carlo Ancelotti.