L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat aquest divendres al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que li retorni la immunitat com a diputat al Parlament Europeu de forma cautelar per evitar una nova detenció com la que va patir la passada setmana a Sardenya. Així,´ho han confirmat des del mateix tribunal amb seu a Luxemburg.
En aquest sentit, l'equip d'advocats de Puigdemont ja ha registrat la sol·licitud de cautelars al TGUE, tal com havien anunciat la passada setmana, després que l'expresident de la Generalitat fos detingut a Itàlia. Cal recordar que la jutges del Tribunal d'Apel·lació de Sàsser va deixar en llibertat l'eurodiputat de Junts, citant-lo per aquest pròxim dilluns.
L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha explicat que la petició de mesures cautelars «no afecta» la vista que Carles Puigdemont té dilluns al Tribunal d'Apel·lació de Sàsser. Serà llavors quan la jutgessa italiana haurà de decidir si inicia el procediment d'extradició contra l'expresident de la Generalitat, tal com li reclama el magistrat instructor del Suprem Pablo Llarena.
No s'han demanat mesures cautelaríssimes perquè «no hi ha urgència especial»
Segons ha informat Gonzalo Boye, advocat de l'eurodiputat de Junts, no s'han demanat mesures cautelaríssimes. Sobre la qüestió, fonts de l'equip jurídic de Puigdemont han explicat que «no hi ha urgència excepcional», tot i que han assenyalat que el TGUE pot «acceptar la demanda fins i tot abans que l'altra part hagi presentat les seves observacions», en aquest cas, el Parlament Europeu.
És a dir, que Luxemburg pot retornar de forma cautelaríssima la immunitat a Puigdemont, si ho considera necessari, encara que la seva defensa no ho hagi demanat. Aquesta és la segona vegada que reclama protecció al TGUE, que al juliol va considerar innecessari que Puigdemont conservés de forma provisional la immunitat mentre es resolen diversos casos relatius a l'euroordre del Tribunal Suprem.
Llavors, va considerar que el procediment d'extradició estava «suspès» i que no hi havia risc de detenció o execució de les euroordres.
Diversos països europeus van informar l'Estat espanyol que no extradirien a Puigdemont
D'altra banda, segons ha explicat el digital 'Vilaweb' aquest divendres, Alemanya, Àustria, Bèlgica, Lituània i Suïssa han avisat en algun moment dels últims quatre anys les autoritats espanyoles que no extradirien Carles Puigdemont. Segons el citat mitjà, així consta en la documentació de la peça oberta al Suprem contra l'expresident de la Generalitat.
En aquest sentit, segons l'ACN, aquests països han informat les autoritats espanyoles, a través del mecanisme de coordinació policial Sirene, que no entregarien Puigdemont en resposta a les euroordres.