Un guardia civil de Tráfico pide documentación a un conductor

Canvis a la Llei de Trànsit: 6 punts i 500 euros de multa

La nova Llei de Trànsit penalitza els conductors que fan servir el telèfon mòbil mentre condueixen

Aquest dijous el Congrés dels Diputats ha aprovat la nova Llei de Trànsit, Circulació i Seguretat Viària. Una normativa que contempla retirar fins a 6 punts del carnet de conduir en el cas que «s'utilitzi, amb la mà, qualsevol mena de dispositiu de telefonia mòbil mentre es condueix».

Fins ara, els punts que es restaven del carnet per fer aquesta infracció eren tres, de manera que es dobla el càstig amb la nova llei.

El text ha estat aprovat finalment a la Comissió d'Interior de la cambra baixa. No inclou la prohibició de sobrepassar el límit de velocitat de la via per avançar un altre vehicle.

La Llei de Trànsit posa el focus en les sancions per l'ús del telèfon mòbil

Entre les actualitzacions que acull la nova reforma, destaca la penalització per no portar el cinturó de seguretat amb la retirada de 3 a 4 punts. També indica que és obligatori portar casc en la conducció de patinets elèctrics. La reforma canviaria la llei vigent, de 2015, i s'envia ara al Senat.

La nova llei posa especial èmfasi a les sancions per utilitzar el telèfon mòbil durant la conducció. Sobretot, s'implica la gravetat de portar-lo agafat amb la mà. S'afegeix el fet de portar el dispositiu situat sobre un suport o al seient si s'està utilitzant, amb una retirada de fins a 3 punts.

Com fins ara, els dispositius de mans lliures seguiran estant permesos mentre circulem amb el nostre vehicle.

«Existeix la falsa creença que l'ús del mans lliures manté un nivell adequat d'atenció a la carretera, sense augmentar el risc per distracció. La realitat és que també genera canvis en el focus d'atenció i agumenta la probabilitat de passar per alt senyals, vianants o vehicles. També de reaccionar de forma tardana en determinades situacions», sosté Álvaro Gómez, director de l'Observatori de la Direcció General de Trànsit.

Les distraccions al volant per gestionar un telèfon mòbil van provocar el 31% dels accidents mortals l'any 2020. Això provoca un increment de tres punts si es compara amb l'any anterior, declara l'últim informe de la Direcció General de Trànsit (DGT).

Badar al volant és la primera causa dels accidents mortals. Fer servir el mòbil és una de les infraccions més habituals entre els conductors, com apunta l'estudi de la DGT.

«El conductor que utilitza el mòbil pot relacionar-se amb un perfil impulsiu»

Álvaro Gómez avisa que «generalitzem tant els ambients de la nostra vida que sentim que la conducció és un més. Sentir que el risc d'accident o sanció és baix i observar de manera generalitzada la mateixa conducta a la resta de conductors rebaixa la sensació de perillositat», adverteix.

Si altres conductes temeràries sí que s'han sensibilitzat entre la societat, no ha passat el mateix amb el fet d'utilitzar el mòbil.

La DGT adverteix que el seu ús s'ha incrementat de manera alarmant i ha provocat «infinitat d'accidents». Un fet que s'explica per diverses raons, com exposa Gómez. «El conductor que continua utilitzant el mòbil mentre condueix pot relacionar-se amb un perfil impulsiu, sense reflexió ni anticipació de conseqüències».

«Associat de vegades a una baixa capacitat per endarrerir la recompensa per una instaurada sensació d'immediatesa. Això suposa una baixa acceptació de les normes a nivell general. També una sobrevaloració de la mateixa capacitat en conductors amb falta de consciència sobre la fragilitat davant d'un accident».

L'expert apunta que l'estrès és un altre factor clau a l'hora d'utilitzar el mòbil al volant. «Sentir que hi ha missatges o trucades que no poden esperar i estar atrapats en la cultura de la pressa prioritza la conducta inadequada».