Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Blíster de pastilles en càpsules vermelles i blanques

Anuncien el primer medicament contra el covid: Redueix símptomes greus i morts

Una farmacèutica ja ha provat l'eficàcia de la fòrmula i n'ha sol·licitat l'autorització a Europa

Ja fa prop de dos anys que la pandèmia del coronavirus va començar. Des de llavors, els professionals de la sanitat, sobretot l'atenció hospitalària i primària, però també els investigadors i la ciència, han mirat d'eradicar-lo. Fins al moment, s'havien descobert moltes formes de lluitar contra la Covid-19: mesures de control i restricció social, desinfecció, distància de seguretat, o les vacunes.

No obstant això, no ha estat fins ara que s'ha confirmat que s'ha creat un fàrmac realment efectiu per lluitar contra el coronavirus, i que s'inocula un cop el virus ha infectat el pacient. Es tracta del primer medicament específicament creat com a tractament per a la infecció per SARS-CoV-2, fet que pot suposar un gran avanç en la lluita contra el virus.

Fins ara l'únic que es podia fer era evitar el contagi amb una sèrie de precaucions o reduint els possibles símptomes del virus amb les vacunes. Però aquest nou fàrmac ja no és preventiu, sinó administrat durant el tractament de la patologia.

El medicament redueix a la meitat les morts i les hospitalitzacions

La farmacèutica Merck ha estat la creadora de la píndola, que ha anunciat aquest mateix divendres. Es fa dir molnupiravir,  i segons la mateixa empresa, funciona, ja que ha estat testat amb proves en humans que s'han considerat vàlides i han obtingut bons resultats. De fet, el fàrmac hauria aconseguit reduir a la meitat les hospitalitzacions i les morts en persones infectades recentment per covid.

Aquest fet ofereix esperança. Tot i això, les investigacions també han demostrat que el medicament és més eficaç en les primeres fases de la infecció.

El molnupiravir introdueix errors en el codi genètic de virus

Aquest nou fàrmac és efectiu contra la infecció de la Covid-19 precisament perquè ha estat dissenyat d'una forma diferent. Al contrari que les vacunes, el molnupiravir no es dirigeix a la proteïna de l'espiga del virus, sinó a la pimerasa viral. El virus ataca aquesta última, que és un enzim necessari perquè el virus pugui fer còpies de si mateix.

En atacar-la, el medicament hi introdueix errors en el codi genètic, cosa que impedeix que es reprodueixi amb eficàcia. És per això, també, que aquest fàrmac és més efectiu com més aviat s'administra, és a dir, en les primeres fases de la infecció. A més, el fet que no ataqui la proteïna, que és l'element que canvia en les diferents soques que apareixen, fa que el fàrmac sigui eficaç contra totes elles.

De moment no s'ha conegut molta més informació sobre el fàrmac. No se sap com s'hauria administrar als pacients ni quina gravetat haurien de presentar per poder rebre'l. Fins fa poc es trobava en fase experimental, i ara, confirmada la seva efectivitat, s'hauria de començar a comercialitzar.

De fet, la farmacèutica encarregada del desenvolupament del medicament ha informat que aviat demanarà a les autoritats sanitàries que n'autoritzin l'ús. D'entrada, es preveu que els primers llocs on s'aprovi siguin els Estats Units i Europa. Caldrà veure, a partir d'aquest moment, quin és el procediment dels països.