Lava baixant cap a les cases

El volcà de La Palma es reactiva i multiplica la seva amenaça

El Cumbre Vieja es torna més explosiu

El volcà de La Palma ja fa gairebé dues setmanes que està en erupció i sembla que en té per a estona. Recentment ha tornat a patir una important reactivació que preocupa molt les autoritats. A la zona de l'erupció ha sorgit una altra boca, a la qual se sumen dues noves colades independents de la principal.

L'aparició d'aquesta nova fissura, per la qual surt lava, s'ha detectat avui a la matinada. Així ho ha confirmat el delegat del CSIC Manuel Nogales a la televisió canària. Aquesta nova boca d'erupció es trobaria a uns 400 metres del cràter principal del Cumbre Vieja

Però el que genera una més és l'aparició de dues noves colades separades de la principal. Cal recordar que aquesta ja fa uns dies que va arribar a la costa. Això va generar una mena d'illa o de delta que ja supera les 24 hectàrees.

Així doncs, aquesta nova zona d'erupció ha produït dues llengües de lava que després de néixer al nord avancen cap a l'oest. Es dona per fet que afectaran zones on fins ara no havia arribat el magma.

Les dues noves colades s'han detectat gràcies a l'estudi de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME). Els experts d'aquesta institució han estat analitzant la zona juntament amb membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

Sembla que aquestes colades avancen a certa velocitat, ja que es troben una zona amb dos barrancs. Encara hi ha molta incertesa sobre com evolucionaran. No es pot assegurar si seguiran avançant cap al mar o si es fusionaran amb la resta de colades.

La primera sembla que es dirigeix cap a l'oest, amb tendència a separar-se de la llengua principal.

Així ho confirmava el director de l'Àrea de Vigilància Volcànica de l'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan), Luca D'Auria, que va explicar a la Canarias Radio com aquestes noves colades ja estan afectant  zones on fins ara no havia arribat la lava.

Incertesa sobre com podrien evolucionar aquestes noves colades

Els científics encara tenen poca informació sobre aquests nous rius de lava. És massa aviat per fer un càlcul fiable sobre el camí que seguiran.

No obstant això, D'Auria va confirmar que ell espera que es pugui quedar en una colada no gaire extensa i que duri poc. De moment evoluciona amb normalitat.

La capacitat d'avanç i destrucció d'aquestes colades podria dependre de la temperatura que tinguin en un futur. Si es refredessin, podrien avançar més lentament i fusionar-se amb la colada principal, tot i que això podria generar noves bretxes que acabarien produint noves bifurcacions.

L'expert ha deixat clar que ara mateix és impossible preveure a curt o mitjà termini el que passarà. Afirma que ara mateix els esforços se centren en monitoritzar la situació per a poder fer una previsió. S'està a l'espera que es pugui sobrevolar la zona per a observar l'expansió, la velocitat i la dinàmica de les noves colades.

Ja hi ha més de 1.000 cases afectades

Mentrestant, la lava segueix avançant sense que res la pugui frenar. Els càlculs estimen que ja hi ha més de 1.000 edificacions afectades als municipis d'El Paso, Los Llanos de Aridane i Tazacorte.

Ja hi ha 709 hectàrees que han quedat cobertes de lava. Més de 20 quilòmetres de carreteres han quedat afectades, cosa que ha dificultat molt les comunicacions a l'illa. I les pèrdues ja superen els 70 milions d'euros.