Imatge de l'explosió d'un volcà

Nova preocupació al volcà de La Palma: «Extremin precaucions, és tòxic»

Han detectat a l'entorn del Cumbre Vieja un extens camp fumaròlic, amb gasos tòxics

Els experts ja ho van advertir, l'erupció del volcà Cumbre Vieja a La Palma va per llarg. Durant les últimes hores ha aparegut un nou flux, i les bifurcacions de lava ocupen un territori cada vegada més gran. El desastre a l'illa, sense precedents, és cada vegada major. 

Ara, els experts han trobat un nou motiu de preocupació pel que fa a la qualitat de l'aire. El volcà en erupció ha ocasionat un nou fenomen: el camp fumaròlic. Es tracta de diferents conductes per on surten gasos que empitjoren notablement la qualitat de l'aire.

Davant d'aquesta nova situació, les autoritats han fet un nou avís als veïns perquè extremin les precaucions i no surtin de casa. Segons el vulcanòleg Rubén López, «està canviant el vent i hi haurà més cendres perquè la columna de fum s'està desplaçant cap aquí».

Fins ara el vent bufava cap a l'oest i desplaçava les cendres cap a l'oceà Atlàntic. Però la direcció del vent ha canviat i la columna de cendra podria virar cap a l'illa. Si així succeeix, les emissions de diòxid de sofre quedarien sobre la població.

Què és un camp fumaròlic i per què és perillós?

Es diu camp fumaròlic a la part del volcà que té esquerdes o conductes per on surten gasos tòxics. L'emissió d'aquests gasos es produeix de forma permanent i perceptible. Normalment, als camps fumaròlics hi ha diversos focus d'emissió de gasos a altes pressions.

Si en sortir a l'atmosfera la temperatura dels gasos és menor a 150 graus, es produeix l'evaporació de sofre adquirint un color groguenc i verdós. Les conseqüències directes del fenomen és un empitjorament de la qualitat de l'aire. Les comunitats humanes de l'entorn es poden veure afectades.

En les últimes hores, el Comitè Científic del Pevolca ha confirmat l'aparició d'un camp fumaròlic extens en el volcà de la Palma. Està situat a la part nord-est del Cumbre Vieja, i es pot veure des de llarga distància. Hi pot haver avenços significatius al flux de lava activa.

La resta de les llengües queden pràcticament inactives, i la previsió és que el procés eruptiu vagi augmentant i disminuint. Pel que fa als terratrèmols, s'han registrat alguns superficials al voltant del volcà, el més gran de 3,3.

Última hora del volcà de la Palma

Ahir es va registrar un augment dels valors de diòxid de sofre a les localitats de Tazacorte i Los llanos de Arianide. «Aquests valors no representen un perill per a la salut», han tranquil·litzat els experts. Però aquest divendres, la situació podria canviar de forma substancial.

El canvi de la direcció de l'aire amenaça amb un deteriorament en la qualitat de l'aire. A això cal sumar que l'activitat explosiva del Cumbre Vieja ha tornat a augmentar en les últimes hores, amb un augment també de l'emissió de gasos. Els experts es mostren preocupats pel camp fumaròlic.

En les últimes imatges del volcà s'observa l'obertura de noves fissures de les quals surt una llengua de lava. Com que és més calenta i més líquida, avança més ràpidament cap al mar. Les autoritats demanen extremar les precaucions i estudien ampliar els confinaments.

Desastre natural sense precedents

Avui precisament es posa en marxa la comissió per a recuperació de l'illa Bonita. El Govern central ha confirmat que donarà suport a tots els afectats. «Intentarem que ningú comenci de zero, que se sentin acompanyats per les administracions». 

El desastre natural que està provocant el volcà de la Palma no té precedents a Espanya. Avui dia, la lava s'ha emportat 885 edificis i n'ha danyats uns altres 126 de forma parcial. 27,4 quilòmetres de carreteres han quedat destruïdes, i el paisatge de l'illa s'ha vist completament alterat.