Pla de detall d'un home fumant

Prohibit fumar en terrasses i altres llocs d'Espanya: la nova llei que ve

El ministeri prepara un enduriment de la llei antitabac, sense permetre tampoc fumar a les entrades d'edificis públics

La salut dels espanyols és una de les prioritats del govern central, sobretot en els actuals temps de pandèmia. És per això que una de les principals lluites del ministeri de Sanitat és reduir, si no acabar, amb el tabaquisme. Amb aquest objectiu, volen endurir la llei antitabac i entre altres mesures prohibir fumar a les terrasses.

Aquesta mesura ja està sobre la taula dels tècnics del ministeri que dirigeix Carolina Darias. Fonts internes haurien confirmat a 'La Vanguardia' que aquesta serà una de les principals novetats que tindrà la llei, però no l'única.

La meta és modificar la llei antitabac de 2006, que va ser la primera que va prohibir fumar en espais tancats com bars o edificis públics. Posteriorment, es va fer una primera reforma l'any 2011 que va acabar de concretar els espais públics on no es podia fumar.

Les terrasses no seria l'únic lloc on quedaria prohibit fumar si finalment acaba tirant endavant aquesta nova modificació de la llei. Un d'ells seria l'accés a tota mena d'edificis públics. Parlem d'hospitals, delegacions d'Hisenda o altres seus governamentals o administratives.

D'altra banda, Sanitat també té la intenció de portar aquesta prohibició als estadis esportius. Si s'aprova la nova llei, no es podrà fumar de manera definitiva en els camps de futbol. Cal recordar que actualment, per culpa de la pandèmia, encara no està permès, com tampoc ho està menjar.

Que hi hauria una reforma de la llei antitabac ja havia estat anunciat per Salvador Illa quan va estar al càrrec. I la seva successora també ha confirmat en diverses ocasions el seu compromís amb aquesta.

En una de les sessions del Congrés deixava clar que, contra el tabaquisme, «cal fer un pas més». Va ser el mes de març passat quan confirmava que s'estava preparant un pla integral de prevenció i control del tabaquisme.

Aquest es realitzarà a través d'«una modificació normativa» com la que comentàvem. La ministra ja avançava que aquesta inclourà «l'ampliació d'espais lliures de fum, l'equiparació de regulació de noves formes a les del tabac o la introducció de l'empaquetat neutre».

Una prohibició ja estesa mentre hi ha hagut i hi hagi pandèmia

La realitat és que els fumadors han tingut tota la pandèmia per a conscienciar-se d'aquesta prohibició. I és que el fet de no permetre fumar a les terrasses ha estat una de les mesures generals anticovid que s'han aplicat a Espanya. El ministeri i la majoria de conselleries autonòmiques el van veure necessari per a reduir els contagis per aerosols.

Van ser diverses les comunitats autònomes que van prohibir fumar a les terrasses. Canàries, Aragó, Galícia, Cantàbria, Astúries, Extremadura o Castella i Lleó, entre elles. Unes altres com Catalunya van optar per no permetre fer-ho si no es guardaven els 1,5 metres de distància de seguretat.

Actualment, hi ha diverses comunitats que continuen mantenint la prohibició malgrat la millora de la situació epidemiològica. Canàries, Castella i Lleó, Astúries, Aragó o Cantàbria continuen prohibint-ho. Unes altres com Aragó han passat a aplicar la mateixa normativa que Catalunya.

També es vol aplicar l'empaquetat neutre

Com recollien les paraules de la ministra, una altra de les mesures d'aquesta reforma és tenir un empaquetat neutre per a totes les marques de tabac. La idea és que no es puguin utilitzar els logotips, colors o una altra informació de la marca. Només el nom en un envàs amb la ja característica imatge amb els efectes negatius del tabac.

Aquesta mesura ja s'ha aplicat en països com Austràlia amb èxit. La mateixa OMS ha comentat que dur-la a terme és un clar element dissuasiu per als fumadors.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.