Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Associació voluntaris hospital sant joan reus

L'Hospital de Reus comptarà amb voluntaris d'acompanyament als malalts

Els Amics de l'Hospital de Reus són una associació de voluntaris que, després de formar-se, oferirà el servei

Associació voluntaris hospital sant joan reus
Una bata lila identificarà els voluntaris de l'entitat | Jordi Olària Gras

 

L'Hospital Sant Joan compta, des d'aquests dies, amb un nou col·lectiu de voluntaris, l'Associació Amics de l'Hospital de Reus. El seu objectiu és acompanyar aquelles persones ingressades o que es visitin sovint al centre que ho necessitin, sigui perquè no tenen família o perquè passen moltes hores soles o en unes circumstàncies desfavorables.

[predef]reus-144[/predef]

Aquesta figura no és nova a l'àmbit hospitalari, però sí que és la primera vegada que s'impulsa a Reus. Es va començar a plantejar fa un any, i s'ha presentat ara perquè es volia «fer una entitat molt consolidada i molt vinculada a la feina que ha de fer a l'Hospital», segons ha explicat el regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats. La idea, de fet, ja es va plantejar fa uns sis anys en un dels consells de bioètica del centre, i ara ha acabat culminant.

presentació associació voluntaris acompanyament hospital sant joan
Aquest dijous s'ha presentat l'associació de voluntaris Amics de l'Hospital de Reus | Jordi Olària Gras

 

L'objectiu de l'entitat

La presidenta dels Amics de l'Hospital de Reus, Mercè Costafreda, ha recordat un lema de l'àmbit sanitari: «si pots curar, cura, si no pots curar, alleuja, si no pots alleujar escolta, i si no pots escoltar, acompanya». Amb aquesta filosofia neix l'entitat, assegura. Afegeix que «comencem amb modèstia, però tenim ambició d'arribar el més lluny que puguem».

A la presentació pública d'aquest dijous s'ha volgut deixar clar que no es vol trepitjar la feina de cap altre dels programes de voluntariat que ja es desenvolupen a l'Hospital Sant Joan. «No venim a substituir ningú, venim a afegir-nos-hi», sentencia Mercè Costafreda. Per fer-ho demanen la col·laboració de dos perfils diferents «que no són excloents, els que faran el servei, i els patrocinadors, sigui persones o empreses». L'objectiu és poder costejar l'assegurança dels voluntaris, el web de l'entitat, la difusió del projecte i els desplaçaments dels seus integrants.

Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | Isma Llanes

 

«Hem d'obrir els hospitals a la comunitat»

Aquesta iniciativa compta amb la implicació de l'Hospital Sant Joan. De fet, segons Costafreda, «sense la complicitat de l'Hospital, no hauria estat possible». Francesc Palacín, membre de l'entitat, apunta que «és una funció que potser faltava a l'Hospital de Reus, els grans hospitals tenen associacions per acompanyar malalts que no tenen cap més lligam amb la societat, sigui perquè no tenen família, perquè són gent desplaçada».

Núria Sardà, adjunta de direcció, ha agraït als voluntaris impulsors que engeguin el projecte, i afirma que és un àmbit de treball que cal potenciar. «Els Hospitals no poden ser espais tancats, han de ser, i cada vegada ho són més, permeables a què passa al malalt, al seu entorn i a la comunitat, els hem d'obrir a la comunitat». Després de la formació que es farà als voluntaris, entre l'entitat i el centre gestionaran l'atenció als pacients que ho demanin.

Salut
Imatge de recurs de l'Hospital Sant Joan de Reus | Angel Ullate

 

La formació del voluntariat

L'entitat arrencarà amb la seva junta i dos voluntaris, i ja hi ha dotze persones inscrites per rebre la formació necessària. Als voluntaris, segons ha explicat l'oncòloga Anna Lafuerza, vinculada al projecte, «se'ls ha de donar una formació bàsica de voluntariat, sobretot les qüestions més bàsiques, com la confidencialitat o empatia, i també uns mínims coneixements tècnics perquè sàpiguen actuar no mèdicament, però sí perquè pugui comprendre la persona que estan acompanyant».

Aquesta formació, ha aclarit la doctora Sandra Parra, serà «progressiva» i programada amb sessions mensuals a mesura que es vagin sumant voluntaris a l'entitat, però és necessària perquè puguin començar a oferir el servei. En cap cas es tracta de formació mèdica perquè hagin d'actuar en el tractament dels pacients. Francesc Palacín sentencia que «aquests voluntaris han de fer acompanyament, però no han de fer res que s'acosti, ni de lluny, a qüestions tècniques o de tractament».