L'Hospital Germans Trias i Pujol busca voluntaris que vulguin participar en els assajos clínics en fase 3 per provar l'eficàcia de les vacunes contra la covid-19. El centre, juntament amb la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, és un dels centres d'Espanya que participarà en assajos clínics en fase 3. Fins ara no s'ha fet cap estudi d'aquesta fase de vacuna a l'Estat.
L'hospital ha volgut activar el sistema de reclutament de voluntaris perquè es puguin mobilitzar ràpidament en el moment de començar els assajos. Per aconseguir-ho, ha habilitat la pàgina web 'socrecerca.com' perquè els interessats puguin informar-se sobre l'estudi i es puguin registrar per participar.
Un cop inscrits, personal de l'equip de recerca els contactarà per verificar les dades, informar sobre els estudis, resoldre dubtes i gestionar la seva inclusió. En aquesta web els ciutadans també es poden inscriure a assajos de la vacuna contra el VIH.
L'objectiu d'aquests estudis és avaluar l'eficàcia de les vacunes. Segons dades de l'hospital, de les més de 200 vacunes contra la covid-19 actualment en desenvolupament, només 47 han començat els assajos clínics en persones, i només 11 es troben en fase 3. Es tracta d'estudis internacionals en què participen milers de persones majors d'edat, amb o sense malalties de base i independentment que hagin superat la covid-19 o no.
Els estudis en fase 3 investiguen l'eficàcia de les vacunes. Només es posen en marxa quan hi ha dades suficients de les fases 1 i 2, que demostren que les vacunes són segures i generen una resposta adequada per part del sistema immunitari. Perquè els estudis en fase 3 puguin generar conclusions vàlides cal la inclusió de milers de persones.
El govern espanyol comprarà 20 milions de dosis
Després que la farmacèutica Pfizer anunciés que la seva vacuna és eficaç en un 90% dels casos, el govern espanyol va moure fitxa i va manifestar quin era el seu pròxim moviment. Així doncs, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, anunciava el passat dimarts que des del govern espanyol es compraran 20 milions de dosis de la vacuna contra el coronavirus amb la intenció de començar a administrar-les a finals d'aquest 2020. D'aquesta manera, es preveu que es pugui vacunar a 10 milions de persones.
Un equip ja estaria preparant l'estratègia de vacunació per quan Espanya tingui ja les dosis. Així doncs, es començaria amb els col·lectius prioritaris, és a dir, els primers a vacunar-se serien el personal sanitari i totes les persones majors de 65 anys, en especial aquelles persones que viuen en residències així com el personal que treballa en elles. Illa explicava que, segons aquesta estratègia, es preveu que el maig del 2021 ja hi hagi una part important de la població immunitzada amb la vacuna. En aquest sentit, Sanitat ha preparat una partida d'1.011 milions d'euros per poder adquirir vacunes i així combatre la Covid-19.
Arribats en aquest punt, és molta la gent que s'està preguntant què és el que passarà amb la vacuna. En l'actualitat a Espanya la vacunació no és obligatòria per a cap malaltia, a diferència d'altres països. És per això que el dubte és si això podria canviar, ja que un jutge podria ordenar que la gent es vacuni si existeix un problema de salut pública. Com és el cas de la pandèmia mundial causada pel coronavirus.
En aquest sentit, el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, demana una reforma de la Llei orgànica de Salut que permeti incloure la vacunació obligatòria per tal d'evitar l' «inseguretat jurídica» que ha caracteritzat aquesta pandèmia.