Imatge arxiu VOX

VOX fracassa en el seu intent per rotular Lérida i Gerona en lloc de Lleida i Girona

La formació va presentar la moció a l'Ajuntament de Saragossa on no va obtenir suport per part de cap altre partit

El grup de VOX a l'Ajuntament de Saragossa no ha aconseguit que el Ple tirés endavant la moció on reclamava que la retolació de les poblacions al terme municipal es realitzés exclusivament en castellà,  un text que demana el canvi de Lleida per Lérida i Girona per Gerona.

La iniciativa ha estat rebutjada perquè únicament ha comptat amb el suport dels regidors de VOX, mentre que el PP s'ha abstingut i la resta de la Corporació -PSOE, C's, Saragossa en Comú i Podem- ha votat en contra. 

«La llengua oficial és el castellà»

«Com vivim a Espanya, la nostra llengua oficial és el castellà», ha recalcat l'edil de VOX, Carmen Rouco, qui ha defensat que els rètols a la ciutat estiguin íntegrament en castellà i ha advocat pel «principi de reciprocitat» i perquè les denominacions de Saragossa o d'Osca tampoc es retolin en català a la comunitat veïna.

El socialista Alfonso Gómez ha denunciat que la moció només  buscava generar «agitació» entres dues comunitats «germanes» com Catalunya i Aragó i ha afegit que els noms de Lleida i Girona són oficials i correctes. 

Des del PP, Natalia Chueca ha advocat perquè les iniciatives que es portin al Ple se cenyeixin als interessos dels saragossans i, tot i que  ha considerat «molest» que a Catalunya els noms no apareguin en castellà, ha reconegut que les denominacions en qüestió són les oficials d'aquests municipis. No obstant això, ha dit que veu «raonable» que es pugui fer una instància per sol·licitar un canvi en la normativa  de retolació motiu pel qual ha decidit optar per l'abstenció.

Carmen Rouco, la regidora de Vox a Saragossa
Rouco ha assegurat que la llengua oficial és el castellà | Twitter (@lolaranera)

 

«La diversitat lingüística és un llegat que s'ha de protegir»

La regidora de C's, Cristina García, ha rebutjat la moció per ser de competència nacional i perquè hi ha una legalitat de la retolació, ja que el 1980 es va autoritzar a les ciutats de Lérida i Gerona a canviar  els seus noms oficials per Lleida i Girona.

Luisa Broto (Saragossa en Comú) ha recordat que «Aragó és trilingüe», que la diversitat lingüística és un llegat que s'ha de protegir  i ha acusat la formació d'ultradreta de voler tornar a una Espanya «monocolor» que no accepta la pluralitat. 

Per la seva part, Amparo Bella, de Podem-Equo, a més de coincidir que Lleida o Girona són noms oficials, ha instat a no perdre el temps en qüestions que no són rellevants per la ciutadania. També s'ha dirigit a la representant de VOX i, després de cridar rotundament i en veu alta «Espanya», li ha preguntat  si creu que les llengües que es parlen al país no són patrimoni espanyol  i ha afegit: «Aquí té a les persones no normals defensant la normalització dels usos lingüístics», referint-se a la polèmica protagonitzada per Rouco la setmana passada quan va distingir entre «gais», «lesbianes», «normals» i «no normals».

També et pot interessar...