Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La regidora de la CUP de Tarragona Laia Estrada, amb tres encausats més per les protestes del 2018

Vuit investigats a Tarragona per protestar contra la reunió del Consell de Ministres a Barcelona el 2018

La regidora de la CUP Laia Estrada, una de les encausades per desordres públics, decideix plantar el jutge

Vuit persones estan investigades  per desordres públics per participar en diverses protestes  el 21 de desembre de 2018 a Tarragona amb motiu de la reunió del Consell de Ministres a Barcelona. Aquest dijous quatre encausats estaven citats a declarar als jutjats de Tarragona, entre els quals la regidora de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona, que ha decidit no comparèixer davant el jutge. Estrada  ha denunciat que se'ls acusa de desordres per unes «protestes pacífiques» i que la causa suposa «una amenaça» al dret a manifestació. Els altres citats aquest dijous sí que han accedit a comparèixer al jutjat, on han rebut l'escalf de mig centenar de persones. La resta ja van comparèixer fa uns dies —entre ells un noi que el 2018 era menor d'edat.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Segons ha explicat Carles Perdiguero, advocat d'Alerta Solidària, el cas es va obrir arran d'atestats dels Mossos d'Esquadra per les protestes que es van fer el 21 de desembre de 2018 a la ciutat. En alguns casos, ha dit, les investigacions «apunten a fets abstractes» on a alguns se'ls acusa de liderar una manifestació i a d'altres de participar-hi sense concretar cap fet delictiu. «Uns atestats que desvelen que manifestar-se acaba sent gairebé un esport de risc», ha manifestat. L'advocat ha avançat que a mesura que avanci la instrucció demanaran l'arxivament de la causa perquè no hi veuen indicis de delicte.

Per la seva banda, la regidora de la CUP Laia Estrada ha decidit no comparèixer per denunciar «que aquí no estem davant un despropòsit, que és parlar de desordres quan parlem d'unes protestes, sinó que això és un atac i una amenaça contra el nostre dret a manifestar-nos». Estrada ha recordat que aquesta ha estat la mateixa estratègia que va seguir en altres investigacions pel 3-O i el 8-N, que també van ser arxivades. Aquesta causa basada en un relat «fantasiós» de la policia, ha etzibat la regidora, forma part d'una operació d'Estat contra l'independentisme —que compta «amb la complicitat» del Govern i els Mossos, ha dit— per generar por i desmobilitzar el moviment.

En aquest sentit, el portaveu del Secretariat Nacional de la CUP Edgar Fernández ha advertit que en els propers mesos el país va cap a un escenari que pot ser «molt pervers», amb els presos i preses polítics «al carrer amb un indult de l'Estat pactat no sabem encara com», i la militància de l'independentisme popular «tancada a la presó». Per aquest motiu, Fernández ha assenyalat directament als partits del Govern. «Fem una crida a JxCat  i ERC  que si volem construir un país de veritat i no volen només disputar-se cadires i poder en un proper Govern de la Generalitat, que comencin posant-se al costat de l'independentisme popular, que de moment l'únic que fan és enviar-lo als jutjats», ha criticat.

Les protestes

El 21 de desembre de 2018 una manifestació  que va arrencar cap a tres quarts de nou del matí des de la plaça Corsini va recórrer el centre de Tarragona de manera improvisada. La protesta va passar per la subdelegació —on es van llençar ous de pintura a la façana—, pels jutjats i per la comissaria de la policia espanyola. La protesta va passar per l'accés de la T-11 i va bloquejar l'accés al port per l'autovia A-27 durant una hora. L'acció va acabar cap a dos quarts de dues a la Imperial Tàrraco. A les set de la tarda es va fer una manifestació unitària amb el suport dels CDR, entitats i partits independentistes.