Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una noia amb un anell.

Recuperar l'espurna de l'amor: 8 maneres possibles

És hora de recuperar l’espurna de l’amor a la teva relació, i amb aquests consells podràs reconduir-la abans que la situació sigui massa crítica

Recuperar l’espurna de l’amor només requereix tornar a enamorar-se. Sí, clar, com si fos tan senzill! Bé, doncs, pot ser que aquella espurna dels primers mesos (o anys) s’hagi esvaït amb el pas del temps per diversos motius. Però abans d’abandonar el vaixell i tallar de soca-arrel et recomanem que intentis alguna d’aquestes idees.

Quan és el moment de recuperar l’espurna de l’amor?

Normalment, les parelles tendeixen a perdre la independència emocional i a dependre l’un de l’altre. A més, determinades situacions també poden fer que creixi la rancúnia i la culpa, dos sentiments que hem d’evitar sigui com sigui.

Quan aquesta espurna de l’amor s’ha perdut, algun dels dos sol retreure a l’altre o dir coses com: ‘és que ja no em trobes atractiu/va?’. Però això no té res a veure, sinó amb una sèrie d’emocions que arrosseguem des de fa temps.

Un altre factor important que pot dinamitar la relació és la rutina. Quan una parella s’acomoda al sofà, perd el factor de la novetat i estar amb ell o ella ja no és especial, sinó un tràmit que esperem que passi aviat. Quan la rutina es barreja amb l’estrès del treball, la combinació pot ser explosiva.

És normal perdre l’espurna de l’amor?

Davant de tot això, hem de deixar clar una cosa, i és que totes les parelles es barallen. Fins i tot aquelles que semblen perfectes des de l’exterior tenen els seus propis problemes i també travessen moments de crisi. El problema apareix quan les desavinences són habituals i fins i tot diàries. Llavors és quan arriba el moment de recuperar l’espurna i deixar enrere les picabaralles del passat.

Foto d'un cor cosit.
Amb aquests consells podràs intentar revifar l'espurna de l'amor  | Canva

8 formes de recuperar l’espurna de l’amor

No hi ha una forma màgica de recuperar això que anomenem ‘espurna o espurna de l’amor’ i ja avancem que no sempre funciona. De vegades, el millor és recórrer a un professional que us pot aconsellar o donar-se un temps. Però si creus que encara hi ha una solució diplomàtica, et proposem el següent.

1. Respecta el seu espai

Ser una parella no significa ser un tàndem inseparable. Ens referim al fet que molts no poden anar a cap lloc sense l’altre, i es crea una mena de dependència difícil d’explicar. El primer pas per recuperar l’espurna de l’amor és deixar la teva parella que respiri, que passi temps amb els seus amics (res de gelosia) o que es dediqui a les seves aficions.

Potser pensis que és contraproduent, però res més lluny de la realitat. Si ambdós us doneu aquest espai personal, els moments que compartiu després seran molt més especials. La psicòloga Pilar Cristóbal declara per a Mens Health que allò important no és el temps que passis amb la teva dona o home, sinó la qualitat de la relació quan esteu junts.

2. Trencar la rutina

Ja hem dit per activa i per passiva que és impossible recuperar l’espurna de l’amor quan s’interposa la rutina. Un dels passos bàsics per tornar a recuperar la il·lusió és fer coses diferents, tan senzill com això.

Hi ha parelles que esperen al dilluns amb il·lusió només per perdre de vista la seva parella, i això significa que durant el cap de setmana han fet allò de sempre... fins i tot quan a cap dels dos els hi ve de gust fer-ho. Així que, prova organitzar una escapada romàntica, i si et falten recursos econòmics, sigues imaginatiu.

3. Expressa les teves fantasies

Les relacions sexuals de parella es construeixen des de la confiança. Normalment, després d’un temps de relació ambdós perden la il·lusió pel sexe perquè ja no es practica. És un cercle viciós: com menys sexe tens, menys hi penses i menys desig sexual hi ha.

Imatge d'una parella dormint junts esquena amb esquena al mateix llit
El sexe és una part important a la relació | Getty Images

Per això, per evitar que el sexe es torni un altre tràmit o una espècie d’obligació de parella, intenteu parlar sobre les vostres fantasies sexuals, una mica de ‘sexting’ per revifar la flama.

4. Recórrer a l’afecte

Si malgrat això no sorgeix un moment per practicar sexe, no et precipitis. En comptes de forçar la situació i fer-la més incòmoda, opta per l’afecte i l’amor sense l’objectiu de tenir sexe. Les carícies, les abraçades i els petons són gestos de complicitat que poden reforçar la relació de parella. És qüestió de temps que tots dos caigueu en el desig.

5. No revisquis el passat

Un dels problemes més comuns de parella, i una cosa que impedeix que torni a sorgir l’espurna de l’amor, és que els dos es retreguin coses del passat. Hi ha psicòlegs i terapeutes que afirmen que aquest rancor pot allargar-se fins i tot dècades! Davant d’aquesta problemàtica hi ha dues solucions.

La primera consisteix a expressar allò que et molesta en el mateix moment que succeeix, sempre sense cridar. I el següent pas és deixar enrere tot allò que no té solució, exigir-te a tu mateix un nou començament.

Aquest és el pas més difícil de tots, ja que sovint no ens ve de gust deixar de banda certes qüestions. Si creiem que es tracta de l’home o la dona de les nostres vides, per què no intentar-ho de nou?

6. No demanis res a canvi

L’amor no exigeix res a canvi. No és un contracte de treball que tots dos hagin d’abonar una contraprestació. No. L’amor és incondicional i té un punt de bogeria. Moltes parelles afirmen sentir-se infravalorades o ‘infracompensades’, però obliden que l’altra persona no té necessitat d’anar explicant-ho.

7. No t’obsessiones amb el futur

Com pagarem la factura del mes següent? Quan tindrem fills? Quan serà la boda? Massa preguntes que ens fan oblidar el que és realment important: el present.

La millor manera de viure una relació de parella és viure-la al dia, sense que importi el que pugui succeir l’endemà. Al cap i a la fi, ningú assegura que seguireu junts d’aquí a deu anys, així que el millor és gaudir mentre pugueu. Pot sonar una cosa força crua, però no és menys cert.

8. Una cita romàntica

No hi ha res com sentir les papallones a l’estómac (encara que soni cursi) que sorgien a les primeres cites, aquella sensació que us esteu endinsant a una aventura meravellosa. La rutina ha fet efecte en vosaltres i ara les papallones han estat substituïdes per un complet buit. No cal preocupar-se. Si has posat en pràctica tots els consells anteriors, sens dubte hauràs notat una millora o almenys un canvi d’actitud.

És hora de posar-se la millor roba i organitzar una trobada íntima que estigui a l’altura. Encara que pensis que és una ximpleria, dedicar temps a preparar una cita romàntica és un gest que a ell o ella valorarà molt. D’aquesta manera veurà que les picabaralles del passat no signifiques absolutament res quan sorgeix la química. Així que, gaudiu del moment i aprofiteu per parlar de tot allò que us faci sentir bé.

Si finalment has aconseguit que la vostra relació surti a la superfície, és moment de cuidar aquesta complicitat, de demostrar l’afecte cada dia i evitar que la rutina us torni a enxampar.

(*) Aquesta notícia s’ha traduït originalment del castellà de la pàgina ‘CarácterUrbano’.