Wendigo: qué es el monstruo caníbal que causa terror en América

El Wendigo, un monstre caníbal que sembra el pànic a Amèrica

T'expliquem com és aquesta criatura i de quina manera es pot acabar amb ella

Dins de la mitologia canadenca i dels Estats Units, el Wendigo és una criatura d'allò més esgarrifosa, que dins de l'actual època 'creepypasta' ha adquirit encara més volada. Una bèstia temible, monstruosa, que es relaciona amb el canibalisme i que trobem present dins del món literari de cèlebres autors del gènere de terror, de la talla d'Stephen King o de Lovecraft. La seva presència és remarcable, per exemple, dins de 'Pet Sematary', del primer autor esmentat.

En cas que els monstres no et generin pànic i que tinguis ganes de saber més coses sobre el Wendigo, el seu lloc de residència, la manera que té d'alimentar-se i de quina manera les persones poden esdevenir un Wendigo, continua llegint i ho descobriràs!

Què són i com són aquestes criatures?

Un wendigo és una bèstia caníbal, malèvola i sobrenatural, que té els seus orígens a la mitologia dels indis algonquins de la zona del Canadà. La llegenda d'aquestes bèsties ha agafat volada dins del folklore indi de tota Amèrica del Nord i actualment, com a personatge, el Wendigo forma part de les llegendes, els contes i les mitologies de diferents nacions ameríndies.

El primer cop que es va fer referència per escrit a la llegenda del Wendigo va ser dins de l'estudi de l'any 1722 que rep el nom d''Història d'Amèrica del Nord', publicat per l'historiador Claude-Charles Roy de la Potherie. Entre els anys 1880 i 1920, hi va haver un gran nombre de colons que van afirmar haver observat un wendigo no gaire lluny de Roseau, una localitat petita  del nord de l'estat de Minnesota. 

En concret, el Wendigo representa la mort. Té un aspecte realment prim, que pot arribar a ser esquelètic, i als ossos hi du enganxats trossos de carn. No consta de dits ni de llavis, i té la pell grisa. Posseeix unes dents grogues, una llengua que té una longitud considerable i uns ulls que són marcadament profunds i que brillen.

Aquest ésser desprèn una olor fètida de cadàver i descomposició, que fa que els animals del bosc se n'allunyin. Com que no hi ha ningú que sigui capaç de quedar-se a prop seu, sempre s'acosta de manera silenciosa.

Dins d'alguns corrents del folklore i la mitologia popular d'Amèrica del Nord, el Wendigo és una bèstia alta, que fa aproximadament cinc metres d'alçada, i el seu cor seria de gel: per això, molta gent l'ha relacionat amb el Ieti, o l'abominable home de les neus. D'aquesta manera, el Wendigo seria capaç de viure durant un període de temps molt llarg, fins a centenars d'anys. Fins i tot, alguns afirmen que hiverna per tal de garantir la seva supervivència a l'hivern rigorós.

Habitualment es mou amb rapidesa, i és un caçador i un predador incansable i esgarrifós, que gairebé és impossible de vèncer i que, quan arriba la nit, es torna d'allò més perillós. La nit és el seu moment per caçar, la seva gana és insaciable i gaudeix sobretot menjant persones. Per aquest motiu, se l'ha relacionat amb diferents històries al voltant del canibalisme.

En el moment en què un wendigo menja un ésser humà, l'estatura que té augmenta de manera proporcional a la carn ingerida, i això fa que no es pugui saciar mai. Alguns cops, a més, el Wendigo s'ha relacionat amb el poder de paralitzar les seves víctimes potencials a distància, cosa que les deixaria totalment indefenses.

Wendigo: qué es el monstruo caníbal que causa terror en América
En el moment en què un wendigo menja un ésser humà, l'estatura que té augmenta| HOROSCOPOMAGICO.COM
 

Hipòtesis al voltant dels orígens del Wendigo

Tal com passa amb els homes llop, alguns diuen que en una altra època el Wendigo va ser en realitat una persona. Les llegendes, de fet, ens diuen que les persones ordinàries poden transformar-se en un wendigo per motius diversos:

1. El canibalisme

En cas que una persona es posi a menjar carn d'altres persones —per exemple, perquè té por de la inanició al llarg dels durs i llargs hiverns—, podria convertir-se en un wendigo.

2. La possessió de l'esperit d'un wendigo

Els esperits dels wendigo poden arribar a infiltrar-se dins dels somnis de les persones per tal d'aconseguir posseir-les amb èxit.

3. Una trobada nocturna al bosc, amb l'esperit d'un wendigo

Quan posseeix les persones, el Wendigo té la intenció que l'individu, que paga el preu, es passi al canibalisme. Això farà que sigui capaç de saciar la set de carn de persona per mitjà seu.

4. La maledicció per part d'un xaman 

Per aquest mitjà, seria capaç d'executar una venjança  o de fer complir una ordre en concret.

5. Un ritual transformador

El ritual tindria lloc voluntàriament, i faria que la persona que s'hi sotmetés esdevingués un wendigo.

6. Determinats comportaments extrems

La gola és el que s'esmenta de manera més freqüent, tot i que alguns altres excessos també podrien arribar a provocar que les persones es transformessin en wendigo.

7. Fer un pacte amb el diable

El primer wendigo que va existir, segons diuen, va aparèixer a causa d'un pacte amb el diable. S'explica que tenia la intenció de salvar la seva tribu i que, a petició seva, va esdevenir un guerrer ferotge. Això no obstant, en el moment en què la tribu va quedar-se fora de perill, va desterrar l'individu convertit en wendigo i va obligar-lo a conduir una existència marginada, perquè representaria un gran risc per a la comunitat. 

De quina manera podem acabar amb un wendigo?

Les llegendes ens diuen que, per posar fi a l'existència d'un wendigo, es poden perpetrar accions diverses: fer que caigui dins del foc i cremar-lo, propinar-li trets de bales que siguin de plata, fer fondre el cor de gel que té, abocar-li seu calent o acabar amb la vida de l'individu posseït  pel propi Wendigo.

Hi ha diverses llegendes que parlen d'éssers humans congelats que s'haurien pogut alliberar del Wendigo sense perdre la vida. Ara bé, es tracta de casos ben aïllats, i sovint la mort és l'única cosa que permet que els éssers humans posseïts s'alliberin.

Com a fet curiós, cal remarcar que hi ha una malaltia mental que s'anomena psicosi per Wendigo, i els individus que la pateixen posseeixen una set de carn humana impossible de saciar, tot i que puguin menjar altres coses.

Wendigo: qué es el monstruo caníbal que causa terror en América
Hi ha una malaltia mental que s'anomena psicosi per Wendigo| HOROSCOPOMAGICO.COM
 

El Wendigo dins del cinema i la literatura 

Aquesta criatura terrorífica —que l'època 'creepypasta' ha fet que tingués una determinada repercussió de nou— es troba present en relats diversos. El més conegut segurament és 'The Wendigo', que es relaciona amb el món de Lovecraft. Va ser escrit l'any 1910 de la mà d'Algernon Blackwood, i 'Els Mites de Cthulhu' va recollir la peça.

D'altra banda, Stephen King també va contribuir a la seva popularitat, a través de 'Pet Sematary'. Aquesta obra explica de quina manera un cementiri de mascotes ofereix la possibilitat de tornar a viure a tothom que hi sigui enterrat, fins i tot a les persones. La criatura responsable de la maledicció que pateixen aquestes terres i l'origen de tots els mals és, com no podia ser d'altra manera, el Wendigo.

Dins de l'univers audiovisual, el Wendigo ha fet la seva aparició en episodis diversos de sèries, a banda de dins de les pel·lícules. És possible que la pel·lícula que ofereixi una descripció més acurada del Wendigo sigui 'Ravenous', d'Antonia Bird, ambientada a mitjan segle XIX i amb la col·laboració de Guy Pearce, Robert Carlyle i David Arquette. La pel·lícula explica la història d'un capità que treballa per a l'exèrcit dels Estats Units i que és destinat a un fort on tothom resulta atrapat per culpa d'una allau. Per tal de poder sobreviure, únicament els queda l'opció de menjar carn humana.

També et pot interessar...

  • Tots els secrets sobre els aquelarres, les reunions de bruixes
  • Les 10 millors llegendes mexicanes, breus i de terror
  • Tot sobre el misteri del triangle de les Bermudes
  • Recull de 14 llegendes breus fascinants